• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...
5 Mahkumun Ölümüyle İlgili İddianame Tamamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kayseri`de geçen yıl cezaevi ring aracında çıkan yangında 5 mahkumun yanarak hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmayı sürdüren cumhuriyet savcısı, iddianamesini tamamladı.

Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nin kabul ettiği iddianamede savcılık, olayda ihmal sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan, aracın şoförü, araç komutanı ve yardımcısı hakkında 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası istedi.

Yanan araçla ilgili hazırlatılan iki ayrı bilirkişi raporunda ise yangının çıkış sebebi, aracın tamamen yanmış olmasından dolayı tam olarak belirlenememişti. Bilirkişi heyeti, yangının çıkma sebepleri ile ilgili yanan ring aracının muadili olan iki aracı incelemişti.

Van ve Muş ilinden aldığı 5 mahkumu, 16 Eylül 2011 tarihinde İstanbul`a taşıyan ring aracında, Kayseri`nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında yangın çıktı. Tamamen yanan araçtan kurtarılamayan Abdülsettar Ölmez, İsmet Evin, Akif Karabalı, Medeni Demir ile hükümlü mahkum Sinan Aşka yanarak can vermişti. Aracın arka kısmındaki 10 asker ile ön kısmında bulunan komutan, yardımcısı ve 2 şoför de kurtulmuştu. Kilitli hücreleri açamayan askerler ile ilgili birçok soru işaretinin oluştuğu olaydan kurtulan herkesin ifadesi alınmıştı. Savcılık tarafından açılan soruşturma kapsamında, araçta çıkan yangının sebebinin belirlenmesi ile ilgili iki ayrı bilirkişi raporu hazırlandı. İTÜ bilirkişi raporunda, bütün cezaevi araçlarında sorun olduğu dile getirilmişti. Aracın tamamen yanmasından dolayı yangın sebebinin belirlenemeyeceği ifade edilmişti. Araçta yangının çıkış sebebi ile ilgili mevcut cezaevlerinde kullanılan aynı model ve marka iki araç bilirkişi tarafından incelenmişti.

Yaklaşık 10 aydır devam eden savcılık soruşturması sonucu hazırlanan iddianame, Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, olay sırasında aracı kullanan şoför Cafer S., İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı İsmail B. ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı`nda görevli Mustafa K. sorumlu tutuldu. Tutuksuz olarak yargılanan şüphelilerin, dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmeyerek taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan dolayı 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları istendi. Olayın Kayseri`de meydana gelmesi nedeniyle sanıkların yargılanmasına Kayseri`de devam edileceği öğrenildi.

Olayda yanarak hayatını kaybeden mahkumlardan 3 ailenin avukatı olan Sinan Yiğit, olayla ilgili ihmali bulunduğu yönünde suç duyurusunda bulundukları bazı kurum ve kişilerle ilgili savcılığın soruşturmaya gerek olmadığı kararının çıktığını belirtti. Avukat Yiğit, iddianamede sorumluların sadece o anda araçta görevli olanların olmadığını ifade ederek, "Savcılık, 3 kişi hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan dolayı 3 ila 15 yıl hapis cezası istemiştir. Biz kasten adam öldürmeye yönelik ihmalin olduğunu iddia ettik. Sonuçta, tutuklu insanların bütün sorumluluğu bu insanlara verilmiş ve yanan araçtan kurtarılamamıştır. Bizim iddiamız mahkeme safhasında da devam edecektir." dedi.

Avukat Sinan Yiğit, müvekkili olduğu üç ailenin bu olaydan dolayı doğan maddi ve manevi zararları ile ilgili olarak tazminat davası başvurusunda bulunduklarını belirtti. Yiğit, idare ve yargıya yapılan başvuruların kabul edildiğini anlattı.

Öte yandan, iddianamede, İTÜ`nün hazırladığı bilirkişi raporuna geniş yer verildi. Araçta olaydan önce yakıt aldıktan sonra tekleme ve çekiş düşüklüğü meydana geldiği, olay saati olan 05.30 ile 06.00`ya kadar aracın ısrarla bu şekilde kullanıldığı dile getirilmişti. Yangının, araçta baş gösteren çekiş düşüklüğünün turbo doldurucuda meydana gelen bir arıza veya kaçak sonucu çıkmış olmasının kuvvetle muhtemel olduğu kaydedildi.

İddianamede, aracın yakıt aldığı istasyondan alınan numunelerde sorun olmadığına bilirkişi raporuyla yer verildi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir