• DOLAR 32.604
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2332.611
  • ...
Direnişin Mesajları ve Gelecekteki İhtimaller
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siyonist işgal ordusu Gazze’ye yönelik saldırılarını bir haftadır aralıksız sürdürüyor. Önce direniş gruplarına ait bir noktayı ardından direnişçileri hedef aldı. Müslüman Kardeşler Cemaati adayı Dr. Muhammed Mursi’nin seçimi kazacağına dair kesin haberlerin gelmeye başladığı bir sırada Mısır sınırından Ummu Raşraş (Eilat) şehrine yapılan operasyonun ardından başlayan bu saldırılar direniş güçleri tarafından sert misillemeyle karşılandı.

Siyonist işgal ordusunun son saldırıları, bu saldırılarda işlediği cinayetleri karşılıksız bırakmayan İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları Siyonist hedefleri vurmaya başladı. Uzun süredir saldırılar karşısında suskun kalan Kassam Tugayları, misilleme saldırılarına fiili olarak katılıp operasyonları üstlenerek Siyonistlere, Arap ülkelerine ve Filistin halkına mesaj verdi.

Siyonist rejimle işgal ordusuna verilmek istenen mesaj:

Kassam Tugayları bu operasyonla hâlâ mevzide olduğunu, hiçbir zaman savaş meydanını ve cepheyi terk etmediğini eylemleriyle gösterdi. Daha önceki saldırılarda Kassam Tugayları’nı sessiz kalmakla suçlayan çevreler bu saldırılarla yanıldıklarını anladılar. Çünkü taktik, manevra ve strateji her savaşta ve çatışmada olmazsa olmaz bir olgudur.

Arap ülkelerine verilmek istenen mesaj:

Kassam Tugayları bu operasyonla Arap ülkelerine özellikle de Mısır’a önemli mesajlar verdi. Mısır’da bazı medya kaynaklarının Kassam Tugayları’nı suçlayıcı haber ve makale yayınlamaları; Kassam mücahitlerinin Mısır’a girdiğine dair yalan bilgiler pazarlamaları, bu tür yalan haberleri yayınlamakla yetinmeyip Kassam Tugayları’nı ve direnişi kötü göstermeleri böyle bir operasyonu zorunlu kılmıştı. Kassam Tugayları bununla hedefinin Siyonist rejim olduğunu, kendisi aleyhinde yayınlanan yalan haberlerin sadece işgal yönetimine hizmet edeceğini gösterdi.

Öyleyse biz yeni bir durum ve dengeyle karşı karşıyayız. Ya bu operasyonlar giderek artacak, ya da tekrar ateşkese dönülecek. Kassam Tugayları’nın işgal rejiminin saldırılarına karşılık vermesinden sonra her iki tarafın da sonucu lehine çevirmek amacıyla karşı tarafa son darbeyi indirmek için fırsat kollayacağı kesindir. Buna göre öne çıkan ihtimalleri şöyle sıralayabiliriz:

Birinci ihtimal: Siyonist işgal ordusunun aşamalı olarak saldırıları artırması direnişin misillemede bulunmasını zorunlu kılacak. Buna göre karşılıklı çatışmalar ve darbeler sınırlı bir şekilde devam edecek. İşgal ordusunun, direnişi saldırılarını durdurmaya zorlamak için daha çok sivili öldürmesi uzak bir ihtimal değildir. Bunun yanında işgal yönetimi direnişin daha fazla füze atmasını sağlayarak sınıra kurduğu Demir Kubbe sistemini test etme fırsatı da yakalamak istiyor.

İkinci ihtimal: Gazze’ye tekrar sükûnet ve ateşkesin geri dönmesidir. Aslında bunu her iki taraf da istiyor. Çünkü buradaki ateşkeste iki taraf da eşittir. Kaybedenle kazanan aynıdır.

Üçüncü ihtimal: İşgal ordusunun iki-üç gün bekleyip ardından direniş liderlerine ağır fatura kesmesidir. Bu direnişi düzensiz bir şekilde misillemede bulanmaya zorlayacak. İşgal ordusu bu şekilde direniş liderlerini tasfiye ederek büyük bir kazanım elde etmiş olacak. Geçmiş yıllarda işgal ordusunun en fazla başvurduğu senaryo budur.

Yukarıda saydığımız bütün ihtimallerin yaşanması mümkündür. Gazze’de uzun soluklu, kapsamlı bir savaş beklemiyoruz. Eninde sonunda taraflar ateşkes ilan edecek. Çünkü işgal yönetimi şu anda Mısır’la olan Sina sınırında güvenliği sağlamakla meşgul. Bunun yanında Mısır’daki yeni yönetimi yönlendirmek için de Beyaz Saray’la görüşmeler yapıyor. Gazze’de olup bitenin Mısır’daki gelişmelerle bir ilgisinin olduğunu da düşünmüyorum.

Hamza İsmail Ebu Şenneb

filistinhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir