• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...
Allame Muhammed Hüseyin Fadlallah
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Feyzullah Zerey
 
Mezhepler arası yakınlaşmaya önem vererek Müslümanların vahdeti için çalışan Allame Muhammed Hüseyin Fadlallah, sadece Şii Müslümanlar tarafından değil, Sünni Müslümanlarca da dikkate alınan bir otorite idi. İşgalci düşmana karşı direnişi savunarak ABD ve israil’in politikalarına karşı mücadele eden Fadlallah, Kudüs ve Filistin topraklarının özgürlüğe kavuşması için var gücüyle çalıştı.


HAYATINI İLİM VE MÜCADELEYE ADADI
1935’te Necef’te dünyaya gelen Seyyid Hüseyin Fadlallah, henüz dokuz yaşında ilim ile meşgul olmaya başladı. Üstün başarısı ve ahlakıyla hocalarının dikkatini çekti. Zamanındaki öğrenciler arasında bir numuneydi. Edebiyata merakı olan Fadlallah, daha on yaşlarında iken arkadaşlarıyla beraber “Edebiyat” isimli bir dergi çıkardı.  İlmini ikmal edip Necef’ten çıktığı zaman dönemin büyük hocalarından Seyyid Muhammed Bakır, “Necef’ten çıkan herkes bu şehri kaybeder ama Necef,  Fadlallah’ı kaybetti” şeklindeki veciz ifadeleri akıllarda kaldı.
 
HER ALANDA ÖRNEK OLDU
Fadlallah, salt bir alandaki çalışmayla yetinmedi. Yetiştirdiği yüzlerce âlimle bir medrese hocası, kurduğu yetimhanelerle bir şefkatli baba, fakir ve mağdurlar için yardım toplayan ve dağıtan bir hayırsever, yeni neslin İslami eğitim görmesi ve yetişmesi için okullar açan bir öğretmen, fikir ve düşünceleriyle tüm İslam âlemini etkileyen bir aydın ve entelektüel, siyonizm ve işgale karşı silahlı direnişi savunarak direnişin ‘ruhani lideri ‘ sıfatını hak eden bir liderdi. 
 
DÜNYAYA İLİM  VE İRFAN YAYDI
Lübnan’da ‘İslam Enstitüsü’nü kuran Fadlallah, Beyrut ve Şam’da 20 yılı aşkın bir süre fıkıh ve usul dersleri verdi. Başta İslam ülkeleri olmak üzere ABD, Fransa, İngiltere gibi batı ülkelerinde konferanslar verdi.  Lübnan savaşında yetim kalan çocuklar için Meberrat Hayır Müessesi’ni kurarak yetim çocuklar ile ilgilendi. Kurduğu İslam Kültür Merkezi’nde düşünce ve kültür toplantıları, fıkıh, ahlak ve akide seminerleri, Kur’an eğitimi, yaz okulları, haftalık tefsir dersleri verilmeye devam ediliyor. Başta eşler arası anlaşmazlıklar olmak üzere her çeşit anlaşmazlıklarda tarafların başvurabileceği hukuk büroları kurdu. Bürolarda çalışan fetva heyeti gelen sorunları İslam hukuku nazarıyla çözüme kavuşturuyor. Bu çözümleri bizzat Fadlallah denetliyordu.
 
ABD VE İSRAİL MALLARI BOYKOT EDİLMELİ
Seyyid Fadlallah Lübnan direnişinin manevi lideri ve dini mercii olarak hutbelerinde ve demeçlerinde Israil ve ABD’yi yermiş, mallarına boykot uygulanmasını istemiş ve onlarla mücadeleyi teşvik etmiştir.
Seyyid Fadlallah, zorbalıkla tahakküme, pervasızlığa ve kibre karşı bir kişilik olarak özgürlük için uluslararası kurtuluş hareketlerini destekledi, çabalarını ve rehberliğini uluslararası İslami Hareketleri desteklemeye adadı. Bu bağlamda, ilk adım olarak Şiiler arasında İslami bir hareketin tesisi için Irak’ta Şehid Muhammed Bakır es Sadr ile beraber İslami Hareketin kuruluşunda rol aldı. Sonra, 1970’lerin sonlarında, İran İslam Cumhuriyetini desteklediğini, Lübnan’da İslami Hareketin başarısı için elinden gelen her çabayı sarf edeceğini deklare etti. Seyyid Fadlallah vaazlarında, israil’in varlığını kabul etmeyerek, Filistin ve Lübnan’da Israil’in işgalini nihayete erdirmek için kat’i bir şekilde silahlı direnişin gerekliliğini dile getirdi.
 
VEFATI
75 yaşında Beyrut’taki Benham Hastanesi’nde 4 Temmuz 2010’da vefat eden Ayetullah Fadlallah, hayatını kaybetmeden bir isteğinin olup olmadığını soran hemşireye ‘siyonistlerin varlığının ortadan kalkmasını istiyorum’ demiştir.”
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir