• DOLAR 32.524
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2472.802
  • ...
`Bizler Afrikalı Filistinlileriz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSVİÇRE - Irak`ta ABD`nin, Afganistan`da NATO`nun, Filistin`de İsrail`in, Çeçenistan`da Rusların, Patani`de Tayland`ın, Bosna`da Sırpların, Arakan`da Myanmar Devletinin ve Türkiye`de tek parti yönetiminin Müslümanlara yaptığı insanlık dışı muamelelerin aynısı maruz kalan Ogadenli Müslümanlar, genelde dünyaya, özelde İslam Ümmetine sesini duyurmak için Avrupa`nın çeşitli ülkelerinde etkinlikler düzenlemeye çalışıyorlar. Son olarak İsviçre`nin Neuchâtel (Neuşatel) şehrinde bir araya gelen ve aralarında Ogaden Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed Ömer Osman ile Halkla İlişkilerden Sorumlu yetkili Muhammed Yasin`in de bulunduğu bir grup Ogadenli Müslüman, işgal altındaki topraklarda yaşayan kardeşlerinin sorunlarını dile getirdiler.

Küçük bir salonda yapılan konferansa katılanların tamamı İsviçre`de yaşayan Ogadenliler olduğu öğrenilirken, Ogaden Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed Ömer Osman ile Halkla İlişkiler Sorumlusu Muhammed Yasin`in İngiltere`den konferansa katıldıkları belirtildi.

Liderlerin gelmesiyle başlayan program, verilen arayla birlikte 4 saatten fazla sürerken, liderlerin içeri girmesiyle salondaki misafirleri büyük bir heyecanın sardığı görüldü. Programda ilk başta İhlas süresi okundu. Ardından Muhammed Ömer Osman çok kısa bir selamlama konuşması yaptı. Osman`ın konuşmasının hemen akabinde mikrofonu alan bayanlardan biri İngilizce bir konuşma yaparken, diğer bir bayan da Somalice konuşma yaptı. Daha sonra bir başka genç İngilizce dünya kamuoyuna seslenirken, gencin konuşması sonrası mikrofonu alarak 20 dakikalık bir konuşma yapan orta yaşlı bayanın anlattıkları salondakileri ağlattı.

Programda söz alan hemen herkesin besmele ve ayetlerle konuşmalarına başlamaları dikkatlerden kaçmazken, Ogaden Kurtuluş Cephesi Halkla ilişkiler sorumlusu Muhammed Yasin Ayet ve hadis ışığında bir sohbet gerçekleştirdi. Verilen yemek ve Namaz arası öncesi söz alan Muhammed Ömer Osman, konuşma yaptığı sırada ağlayarak fenalık geçirdi. Osman, kısa bir duraklama sonrası konuşmasını tamamlaya bildi. Program aranın ardından seslendirilen marşlarla son buldu.

"TÜRKİYELİ KARDEŞLERİMİZLE DERTLEŞMEK İSTİYORUZ"
Konferans sonrası kameramız aracılığıyla Türkiyeli Müslümanlara ve İslam Ümmetine seslenme talebinde bulunan Ogaden Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed Ömer Osman, Somali dilinde yaptığı konuşmasında Ogaden halkının mağduriyetini dile getirerek, davet edilmesi durumunda Türkiye`deki Müslümanlarla dertleşmek istediklerini ifade etti. Sözü Erdoğan Hükümetinin öncülüğünde Türkiye halkının Somali`ye yaptığı yardımlara getiren Osman, "Türkiye`nin Somali halkına yaptığı yardımlardan dolayı büyük memnuniyet duyduk. Bu hassasiyetlerinden ötürü Türkiye halkına ve Sayın Erdoğan`a çok teşekkür ederiz. Sayın Erdoğan ve Hükümetinden Somali halkına gösterdiği hassasiyeti Ogaden halkına da göstermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Benzer bir çağrıda bulunan Muhammed Yasin ise, Osmanlı yönetiminden çok memnun olduklarını söyleyerek, "İşgalci Etiyopya sırf Müslüman olduğu için Ogaden halkına yapılmadık zulüm bırakmadı. Türkiye halkından ve İslam Ümmetinden halkımıza yardım etmelerini talep ediyoruz." dedi.

"BİZLER AFRİKALI FİLİSTİNLİLERİZ"
Son olarak konuştuğumuz Ogade Kurtuluş Cephesi`ine bağlı bir yardım kuruluşu çalışanlarından Muhammed Abdullah, kendilerinin aslında Somalili olduğunu belirterek, "Ülkemizi işgal eden sömürgeci Avrupalılar, bizi 4 parçaya ayırarak Ogaden`i Ortodoks Etiyopya`ya teslim ettiler. Yaklaşık bir asırdır topraklarımız işgal altında. Önce Avrupalılar, şimdi de Etiyopya… Bu güne kadar hiç kimsenin bize yardım edilmesine izin verilmedi. Tıpkı Siyonist rejimin Filistin`de gerçekleştirmek istediği plan gibi, işgalci Etiyopya`nın hedefi bizi topraklarımızdan atmak. Ancak on yıllardır bunu başaramadılar ve başaramayacaklar. Bundan dolayı bize `Afrikalı Filistinliler` diyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu arada Ogadenli Müslümanların Neuşatel`de düzenlediği konferansı Çağrı TV ve İlke Haber Ajansı dışında görüntüleyen hiçbir basın-yayın kuruluşunun olmaması gözlerden kaçmadı. Bu durum dahi Ogadenli Müslümanların ne denli mustazaf bir topluluk olduğunu gözler önüne serdi.

Ogaden, nüfusunun tamamına yakını Müslümanlardan oluşan ve 3 defa İsviçre büyüklüğünde bir ülke. Osmanlı Devletinin çökmesiyle önce Avrupalı sömürgecilerin talanına maruz kalan Müslüman Ogaden halkı ve toprakları, talancıların sürdürdüğü onlarca yıllık zulmün ardından 1945`te Etiyopya devletinin boyunduruğu altına verilmiş. 1960 yılında kardeş Somali halkının bağımsızlığını ilan ederek devlet kurması sonrası, 1977`de Somali ordusunun yardımıyla Komünist Etiyopya devletinin işgaline son verilmişse de, bu defa da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Küba`nın yoldaş Etiyopya Devletine verdiği destekle 8 ay süren bağımsızlıkları sona ermiş. O günden sonra başlarına gelmedik zulüm kalmamış. Bazen toplu kıyımlardan geçirilmişler, bazen de köyleri yakılarak evleri yerle bir edilmiş. (Basri Özmen, M. Salih Demir, Mustafa Bulanık - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir