• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bingöl`e 16 Bin Metre Küplük 4 Yeni Depo
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL-Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay`ın girişimleri sonucu ihalesi yapılan içmesuyu projesi kapsamında Bingöl`de 4 yeni depo yapılacak. Mirzan Mahallesi`nin üst tarafında Üçyaka (Az) Köyü yolunda 3 bin metre küplük, Mirzan Mahallesi Seyir Terasına 4 bin metre küplük, Kaleönü Mahallesi Şenik Barakalarında 4 bin metre küplük ve Yenişehir Mahallesi Su Şebeke Amirliği`ne 5 bin metre küplük olmak üzere toplamda 16 bin metre küplük 4 yeni depo yapılıyor.

Gazetecilerle birlikte yapımı devam eden yeni depolarda inceleme yapan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, 40 yıllık depoların hatları ile birlikte yenileneceğini vurgulayarak, \"Depolarımız bölgelerin ihtiyaçlarına ve 50 yıllık nüfus projeksiyonuna göre farklı hacimlerde projelendirildi. Kapasiteleri 3 bin metreküplük hacimden 5 bin metreküpe kadar değişiyor. 2060 nüfus projeksiyonuna göre inşa ettiğimiz bu depolar sayesinde Bingöl`ün uzun yıllar daha sağlıklı ve bol içme suyunu temin etmiş olacağız\" dedi.

Metan Mirzan hatlarının yolları ile birlikte yenileneceğini kaydeden Atalay, \"İçmesuyu şebekemizde Metan ve Mirzan Hattı 1971 yılında yapıldı. 40 yıllık Metan ve Mirzan hattını yaptığımız ihale kapsamında yolu ile birlikte yeniden yapıyoruz. Şehir Şebekemiz 1987 yılında yapıldı. Asbest içmesuyu şebekesini tümüyle değiştiriyoruz. Çalışmalar kapsamında 275 kilometrelik hat yapılacak. 25 yıl önce yapılan asbest borulardan kurtulmuş olacağız. Yapılacak yeni hatlarda polietilen borular olacak. Bu işin çalışma süresi 600 gün olacak. Şehirde 4 tane yeni depo yapılıyor. Asbest borular dünyada artık kullanılmıyor. Asbest Borular kanserojen madde üretiyor. İller Bankası en son 1987 yılında Bingöl`de kullandı. Bu vesileyle insan sağlığını olumsuz etkileme potansiyeli olan borulardan da kurtulmuş olacağız. Organize Sanayi Bölgesi hattı ve Metan-Mirzan hattı ile birlikte yaklaşık 275 kilometrelik içmesuyu isale ve şebeke hattını bu ihale kapsamında gerçekleştirmiş olacağız. Depolarımız 40 yıl önce yapılan depolardı. Şehre hiçbir şekilde yetmeyen ve eskimiş depolardı. Bu depolarımızı da yeniliyoruz. 4 tane yeni depo yapıyoruz. Metan ve Mirzan suyunu Az Tepesine yaptığımız 3 bin ton kapasiteli depoda topluyoruz. Mirzan Mahallesi Seyir Terasına 4 bin metre küplük yeni depo yapıyoruz. Buraya Kürüksuyu da depolanmış olacak. 4 bin tonluk su deposundan Organize Sanayi Bölgesi hattını beslemiş olacağız. Yenişehir Mahallesi Su Şebeke Amirliği`ne 5 bin metre küplük yeni bir depo yapıyoruz. Bu depo yapılacak en büyük depomuz. 5 bin metre küplük depo şehir merkezini besleyecek. Kaleönü Mahallesi Şenik Barakalarında ise 4 bin metre küplük yeni bir depo yapılacak. Toplamda 4 yeni depo yapmış oluyoruz. Kapasite olarak 16 bin tonluk depolar. Eskiden yapılan sadece Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi TOKİ bölgesindeki 750 metre küplük depoyu muhafaza ediyoruz. Bunun dışındaki depoların tümünü yeniden yapmış oluyoruz. Tüm depolarımızı yeniliyoruz. 16 bin tonluk depolar Bingöl`ün günlük kullanım kapasitesini 2 gün kurtaracak şekilde depolamış olacak. Bingöl`de toplam tüketimi dikkate aldığımızda bu depolar bittiği zaman ekstra durumlarda depoların 2 günlük su kesintisini karşılayacak kapasitesi var. Eski depolarımız 750 metre küplük depolardı. Eski depolarımızda toplamda 3 bin metre küplük su kapasitesi vardı. Şuanda 5 katına yakın bir artış sağlanmış durumda\" dedi.

Kürüksuyu İsale hattındaki heyelana maruz bölgenin güzergahının geçtiğimiz yıl değiştirildiğini belirten Başkan Atalay, \"Kürüksuyu İsale Hattının önemli bir kısmını deplase etmiştik. Ilıcalar Bölgesine kadar olan kısmını Karayolları çalışmasından dolayı deplase etmiştik. Şimdi Ilıcalar- Elmalı Bölgesi takriben yolun yapılacağı güzergahta 17 kilometrelik bir deplase çalışması daha yapılacak. Bu konu ile ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştüm ve talepte de bulundum. Bütün etütleri yapıldı. Burayı da Karayolları Genel Müdürlüğü kendisi yol yapımı kapsamında gerçekleştirmiş olacak. Kürüksuyu İsale Hattında 17 kilometrelik bölüm daha yenilenmiş olacak. Şuana kadar tahminen 15 kilometrelik bir yenileme yaptık. Bu vesileyle Kürüksuyu İsale Hattını da 3`te 2 oranında yenilemiş oluyoruz\" diye konuştu.

Bingöl`ün her anlamda alt yapısını yeniden yapacaklarını belirten Atalay, \"İnşallah içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmaları önümüzdeki yıl bitmiş olacak. İçme suyu çalışması birkaç ay daha erken bitecek. Bu çalışmalardan dolayı belki biraz sıkıntılar olabilir bundan dolayı da halkımızdan anlayış bekliyoruz. Oluşan sıkıntılara da ekiplerimiz hemen müdahale ediyor. Bingöllüler 2013 yılı sonunda piyasada satılan suların ayarında çeşmeden suyu içebilecekler. Yani Bingöl geleceğini çok emin adımlarla inşa ediyor diyebiliriz\" ifadelerini kullandı.

Skala sistemi ile kaçak su kullanımının önüne geçileceğini ifade eden Atalay, \"İçme suyu şebekesi ile birlikte çok önemli bir şey daha yapıyoruz. Kaçağı önleme adına geliştirilen skala sistemine geçeceğiz. Bu sistem faaliyete girdiği zaman herhangi bir noktada kaçak teşebbüsünde idaremiz haberdar oluyor. Haberdar olunduğu gibi ekiplerimiz, kaçak kullanımına müdahale edebilecekler. Bu sistemle kaçak kullanımını sıfırlamış olacağız\" dedi.

Atalay, \"Metan Kaynağı il merkezinin 15 km güney-güneybatısında ve 1860 m kotlarında olup, debisi 50 lt/sn`dir. Mirzan Kaynağı ise, yine şehrin güney-güneybatısında 5 km uzaklıkta ve 1446 m kotlarında yer almaktadır. Debisi 20 lt/sn olarak belirlenmiştir, Kürük su kaynağı da 360 lt/sn olmak üzere toplam; 430 lt/sn su düzenli ve sağlıklı bir şekilde akıtılmış olacak. Kürük suyunun 7`de 1`i ise geçmişte yapılan protokol gereği Genç`e veriliyor. Bunların dışında bütün su Bingöl`e veriliyor. Şuanda içmeler mevkiinde olan TOKİ konutlarına birkaç aylık bir hat bağlantısı yapıyoruz. Daha sonra esas ana hattan bu bölgeye su vereceğiz. Bu şekilde Bingöl`ün içme suyu bağlamında planlanmamış bölgesi kalmayacak. Önümüzdeki yılsonunda içme suyu sıkıntısını halkımız yaşamayacak\" şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir