• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Osmaniyeli Esnaf, Bakkallar Odasıyla İcralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OSMANİYE - Osmaniye Bakkallar ve Bayiler Odası`nın 2006 yılı itibarıyla işyerini kapatmış yüzlerce esnaftan, odalarına kapatma dilekçesi verilmediği gerekçesiyle 2012 yılına kadarki oda aidatını talep edip esnafı icraya vermesi tepkilere neden oldu.

Kendilerine oda aidatları hakkında yıllarca hiçbir tebliğin yapılmadan icraya verilmelerine tepki gösteren esnaftan İlhami Turgut, bu durumda yüzlerce mağdur esnafın olduğunu söyledi.

Kendisinin 2006 yılında iflas ederek bakkalını kapattığını belirten Turgut, \"Bakkalımı 2006 yılında terk ettim. Bu tarihe kadar Bakkallar Odası`nın aidatlarını düzenli ödedim. Maliyeye kapatma başvurusu yapınca `başka yerlere de kapatma yapmak için gitmem gerekir mi?` diye özellikle sordum. Bana, buna gerek olmadığı, Bağkur ve diğer kuruluşların maliyeye kapatma verdikten sonra otomatik kapandığı söylendi. Bunun üzerine hiçbir yere kapatma için gitmedim\" dedi.

25 Haziran 2012 günü kendisine Bakkallar Odası`na borcu olduğuna dair tebliğ geldiğini belirten Turgut, \"Bu tebliğ namede 2006 ile 2012 arasındaki aidatlar borç olarak kaydedilmiş ve beni icraya vermişler. Bunun üzerine beni icraya veren odanın avukatı ile görüştüm. Kendisine işyerimi 2006 yılında kapattığımı ve maliyeye kapatma verdiğimi söyledim. Bir mükellefin işyerini maliyeden kapatmasının ardından 6 ay sonra tüm kayıtlarının silindiğine dair kanunu hatırlattım. Ayrıca bu kadar yıl geçmesine rağmen bu borçla ilgili niye hiçbir tebliğde bulunmadıklarını ısrarla sordum. Oda avukatı ise bana, bu parayı ödemem gerektiğini söyledi\" şeklinde konuştu.

Kendisi gibi yaklaşık yedi yüz kişinin olduğunu belirten Turgut, \"Bu hukuksuz bir uygulamadır. Bana yaklaşık 400 TL aidat parası kesmişler. Bunun faizleri ve avukat giderleriyle bu rakam yaklaşık 1000 TL`ye ulaşıyor. Bu haksızlığa karşı çıkmak için nereye başvursam benden para talep ediyorlar. Dava açmak için gidersem 160 TL dava açma parası gidecek, ayrıca avukat parası da var. İtiraz etsem bile yinede bu aidatı ödemem gerekiyormuş. Bunun için Bakkallar Odası`na gidip taksitlendirdikten sonra, davayı kazanırsam bu parayı geri alabiliyormuşum. Bu tam bir hukuksuzluktur\" dedi.

Söz konusu iddialar üzerine görüştüğümüz Osmaniye Bakkallar ve Bayiler Odası (OSBAK) Başkanı Mehmet Sezer, işyerini kapatıp kendilerine kapatma dilekçesi vermemiş olanlardan bu aidatın talep edildiğini doğruladı. Sezer, \"Yasalara göre işyerini kapatan esnafın bize de kapatma dilekçesi vermesi gerekiyor. 2005 yılından itibaren yasalar değişti. Bu uygulama 2005 yılından öncesi için değil sonrası için kapatma dilekçesini zorunlu kılıyor. Biz yasal olan bir uygulamayı yapmaktayız\" dedi. (Ayhan Kaya - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir