• DOLAR 32.573
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2426.322
  • ...
Obama `Önünüze Çıkanı Vurun`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD`NİN Pakistan`da El Kaide lideri Usame bin Laden`i öldürmesinin ardından iki ülke arasında patlak veren kriz, operasyonun yeni ortaya çıkan ayrıntılarıyla daha da derinleşti. ABD basını, Obama`nın, Ladin`i öldürecek timin, Pakistanlı yerel güçlerin muhtemel müdahalesiyle başedecek kadar geniş tutulmasını istediğini yazdı. Obama yönetimi ve Pentagon yetkilileri, bu amaçla Laden`in evine baskın düzenleyen komandoları korumak amacıyla iki helikopterle takviye kuvvetlerin de bölgeye gönderildiğini belirtti. New York Times`a konuşan bir yetkili, “Yönetimden bazıları, operasyon sırasında iletişimi Pakistan makamlarından gizli tutabileceğimizi düşündü. Ancak İslamabad ile sıkıntılı ilişkilerimizi dikkate alan Başkan, hiçbir şeyi şansa bırakmayarak takviye güç gönderilmesini istedi” diye konuştu. Ladin`i defnedecek bir ekibin de operasyon sırasında hazır bekletildiğini yazan gazete, Ladin`in canlı ele geçirilmesi ihtimali düşünülerek, avukatlar, sorgu uzmanları ve tercümanlardan oluşan bir ekibin de hazırlandığını yazdı.

Saldırı Bush döneminde planlandı

ABD`nin, El Kaide lideri Laden`in saklandığı yerin tespit edilmesi halinde Pakistan`da tek taraflı operasyon düzenlemek için 10 yıl önce Pakistan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile bir anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Anlaşmanın en dikkat çekici yanı, Pakistan`ın tek taraflı bir müdahaleye göstermelik olarak itiraz edeceği üzerinde uzlaşmaya varılmış olması. Ancak Guardian`ın ortaya attığı iddia Müşerref tarafından yalanladı. Müşerref`in sözcüsü Favad Çaundri, eski Pakistan Devlet Başkanı`nın, eski ABD Başkanı George W. Bush ile Laden`in yakalanması veya öldürülmesi konusunda böyle bir anlaşma yaptığına ilişkin basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu ileri sürerken, Müşerref`in daima ABD`nin Pakistan`da baskın düzenleme yönündeki taleplerini geri çevirdiğini sözlerine ekledi.

‘CESEDİ` SADECE İKİ SENATÖR GÖRECEK

Washington Ladin`in eşlerini sorgulayacak

LADEN`İN şehid edilmesiyle sonuçlanan operasyonun ardından zor durumda kalan Pakistan`ın, Laden`in eşlerini sorgulaması için Amerika ile işbirliği yapacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, operasyonun ardından Pakistan`ın söz konusu evdeki bazı dellilleri ele geçirmiş olabileceğini ve görüşmelerin bu alanda sürdüğünü açıkladı. ABD`nin Pakistan makamlarının bilgisi haricinde bu ülkede düzenlediği operasyon, Pakistan hükümetini zor durumda bırakmıştı. Öte yandan CIA, iki senatörün, Usame Bin Ladin`in öldürüldükten sonraki fotoğraflarını görmesine izin verdi. Senota CIA`ya iki isim verecek.

STAR GAZETESİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir