• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...

BİNGÖL-Yaklaşık 2 haftadır süren çalışmaları yerinde incelemek için bölgeye giden Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer`e İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet ışık eşlik etti. Çalışmalar hakkında Vali Güvençer`e bilgi veren MTA Jeoloji Mühendisi Osman Gökmenoğlu, Ilıcalar`ın jeotermal kaynakları açısından zengin bir saha olduğunu söyledi.

 

MTA Jeoloji Mühendisi Gökmenoğlu: \"Şuan gidişatımız güzel gidiyor. Verilerin gidişatı çok iyi, ölçümlerde bizim için eğrinin düşmesi çok önemli. Burada verilerin çoğu aşağı düşüyor. Bu akışkanlığın varlığını gösteriyor. Şuan yaptığımız ölçümlerle 3000 metreye kadar açılım yapıyoruz. Yani bir nevi yerin 3000 metre altının nokta bazında röntgenini çekiyoruz. Daha sonra bilgisayar ortamında bu noktalar birleştiriliyor ve yer altının üç boyutlu görüntüleri elde ediliyor. Hedefimiz 40 nokta şuan 8`inci noktadayız\" dedi.

 

Gökmenoğlu, daha derine inip daha iyi bir sonuç almak için lokasyon sayısını 60`a çıkarmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

 

Bölgede bugüne kadar çok ciddi çalışmalar yapılmadığına dikkat çeken Vali Güvençer ise bölgede teknik açıdan Jeotermal kaynak bulma şansının çok yüksek olduğunu belirterek: \"Ilıcalar`da hali hazırdaki Özel İdareye ait tesis ile özel tesislerin yüzey akışının verdiği işaretle Ilıcalar Kaplıcalarının da içerisinde bulunduğu 1883 hektar alanı Özel İdare ruhsatına bağladık. Hedefimiz mekanik sondajlar yaparak çıkan suyu fizibilite raporlarından sonra Bingöl için ekonomik bir değere oluşturmak. Ama bu sondaj çalışmaları öncesi jeolojik ve jeoteknik etütlerin yapılması görüşüldü. Bu anlamda MTA Genel Müdürlüğü ile bedeli ödenmek suretiyle protokol yapıldı. Gelen ekip yaklaşık 15 gündür çalışıyor. Yaklaşık 2 ay daha çalışacaklar. 60 ayrı lokasyonda (noktada) sahanın jeolojik ve jeoteknik haritalarını çıkaracaklar. Bu çalışmalar sonrası İnşallah sonbahar yâda önümüzdeki ilkbahar 2 sondaj kuyusu açmayı düşünüyoruz\" dedi.

 

Sondaj çalışmalarını da Özel İdarenin yapacağını belirten Güvençer, bunun için gerekli bütçenin ayrıldığını sözlerine ekledi.

 

Çalışmaların jeotermal etüt ve jeofizik ölçü alımı şeklinde yürütüldüğünü söyleyen İl Özel İdaresi genel Sekreteri Mehmet Işık: \"Çalışmalarda Maden Teknik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü personeli 5 mühendis ile 13 mahalli işçi görev yapmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında yerin 3000 metre altına ait ölçüler alınmakta ve jeotermal varlığı araştırılmaktadır. Arazi etüt çalışmaları 2 ayda tamamlanacak. İl Özel İdaresi olarak Jeotermal
su kaynakları açısından zengin olan ve Bingöl`e en yakın saha olma özelliği taşıyan Ilıcalar Bölgesinde 1883 hektar alanın ruhsatını aldık.\" şeklinde konuştu.(Nihat kanat-İLKHA)