• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
37 Bin 804 Dekar Alan Yeniden Tarıma Kazandırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ÇATAK projesi ile hem çevreyi korurken hem de yoğun tarımsal faaliyetlere maruz kalmış, sulama suyu sıkıntısı bulunan, doğal dengesi bozulmuş arazileri tekrar tarıma kazandırdı. 2006 yılında başlatılan ÇATAK Projesi başlangıçta pilot olarak seçilen Kırşehir, Isparta, Konya ve Kayseri illerinde uygulandı. 2008 yılı sonuna kadar sürdürülenpilot uygulamaların sonunda 4 bin 63 ha alan ıslah edildi.

Pilot uygulamadan sonra 25 ilde uygulanan ÇATAK projesinden bugüne kadar Kırşehir,Isparta, Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Karaman, Çanakkale, Niğde, Nevşehir, Adana, Amasya, Aksaray, Burdur, Denizli, Mersin, Samsun, Sivas, Bilecik, Diyarbakır, Ankara, Aydın, Tokat, Manisa, Çorum ve Edirne illerinde toplam 12 bin 930 üretici faydalandı. 37 bin 804 dekar alanı üzerinde uygulanan proje içinBakanlık, 40 milyon 206 bin lira destekleme ödemesi yaptı.

Proje kapsamında destek verilen alanlar üç kategori altında toplandı. Bakanlık, Minimum Toprak İşlemeli Tarım kategorisi için dekar başına 30 lira, arazinin boş bırakılması uygulamaları (setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır ya da çiftlik gübresi uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi ve çok yıllık buğdaygil veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama) kategorisi için dekar başına 60 lira, çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalar(organik tarım, çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı) kategorisi için de dekar başına 135 lira ödeme yapıyor.Bu destekleme kategorileri dışında proje kapsamındaki üreticilere yüzde 70 hibe destekli makine ve ekipman desteği de verilmektedir.

ÇATAK 2011 yılı destekleme bütçesi 13 milyon lira olarak gerçekleşirken 2012 yılı için proje kapsamına 2 il daha ilave edilerek il sayısı 27`ye, bütçe ise 30 milyon liraya yükseltildi. 2012 yılının sonuna kadar da 26 bin hektaralanının ıslah edilmesi hedefleniyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir