• DOLAR 32.538
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2421.71
  • ...
Tutuklular Ne Zaman Serbest Bırakılacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dr. Isam Şâver

Filistin halkı tüm Filistinli grupların Kahire`de uzlaşı belgesini imzalamasına çok sevindi ve bunu kutladı. Anlaşmanın imzalanması beklediklerimizin en sonuncusu değildi. Bilakis ilkiydi. Anlaşmanın kağıt üzerinde kalmaması için pratikte mutlaka Gerçekleştirilmesi gereken adımlar var. Uzlaşının bazı meyvelerini gördük. Tıpkı Gazze`de sarı renkli bayrakların ve Batı Yaka`da yeşil renkli bayrakların dalgalanması gibi. Fakat bunlar şekilden öteye gitmeyen şeyler sayılabilir.

Haziran 2007 olaylarının ardından Batı Yaka ve Gazze`de tutuklananların tamamının serbest bırakılması, mümkün olan en kısa zamanda alınması ve uygulanması farz olan bir siyasi karar. Anlaşmanın imzalanmasıyla bütün tutukluların bir anda serbest bırakılmasını beklemesek de Hamas ve Fetih arasında bu husus üzerinde anlaşma sağlanmış bir düzenlemenin olmasını bekliyoruz. Fakat bilgi kıtlığı ve bilgilerin dışarıya tam olarak açıklanmasının engellenmesi nedeniyle, birbiriyle çelişkili ve bazen de endişe verici bilgi sızıntıları ve açıklamalar karşısında tutukluların aileleri şaşkınlığa düşmüş durumda.

Uzlaşının uygulama adımlarını ve bununla ilgili tarihleri Filistin halkıyla paylaşmak zaruri bir konudur. Özellikle de siyasi tutukluların veya iç bölünmenin ardından bu nedenle tutuklananların serbest bırakılması konusu. Halk tutukluların güvenlik birimleri tarafından olaylara göre tasnif edilmesiyle ilgilenmiyor. Bilakis halkı onların serbest bırakılması ilgilendiriyor. Uzlaşma yaptığımıza göre, Başkan Mahmud Abbas "Bölünmüşlüğün kara sayfası ebedi olarak kapandı" dediğine göre, Halit Meşal "Bölünmüşlük sayfası geride ve ayaklarımızın altında kaldı" dediğine göre tutukluların hayatlarını doğal bir şekilde yaşamaları için serbest bırakılmaları gerekmektedir. Tutukluların serbest bırakılmasını öncelikler listesinin en başına koymamıza rağmen, Filistinli gruplar arasında yapılan anlaşmanın tüm ayrıntılarını bilmek de hakkımız. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantıların ve gruplar arası yoğun müzakerelerin bizi nereye götüreceğini bilelim.

Uzlaşma anlaşmasına nihai imzaların atılmasının üzerinden sadece birkaç gün geçti. Bununla birlikte anlaşmanın pratiğe geçirilmesi ve uzlaşının güçlendirilmesi için mutlaka çabalar yoğunlaştırılmalı ki vatandaşların kalbine ümitsizlik sızmasın. Halkımıza zarar vermek ve birliğini bozmak için pusuda bekleyenlere fırsat vermemeliyiz. Uzlaşının devam etmemesini ve başarısız olmasını isteyenler olduğunda hemfikiriz. Ümitsizliğin birlik ve bütünlüğün düşmanlarına ve vatan düşmanlarına verilecek en tehlikeli alet olduğuna inanıyorum.

Bu haberler de ilginizi çekebilir