• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...

İZMİR- Türkiye`de kamu binaları başta olmak üzere ithal granit kullanımı yaygınlaşırken Çin`de yeni kurulan kentlerde, alışveriş merkezlerinde, otellerde, stadyumlarda, yollarda Türk doğaltaşı yoğun olarak kullanılıyor. Türkiye`nin Çin`e yaptığı ihracatta lider sektör olan Türk Doğaltaş Sektörü, 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde Çin`e doğaltaş ihracatını yüzde 24 arttırarak 244 milyon 677 bin dolara ulaştı. Türkiye`nin 2012 yılı sonunda Çin`e 800 milyon dolarlık doğaltaş ihraç etmesi hedefleniyor.

 

Türk doğaltaş sektörünün son 5 yıldır ihracatında Çin`in lider ülke konumunda olduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, önümüzdeki yıllarda Çin pazarında daha güçlü olmak için Çin`in güneyinde düzenlenen Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı`na ve kuzeyinde gerçekleştirilen Tianjin Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı`na katıldıklarını kaydetti.

 

Büyük inşaat projeleriyle öne çıkan, 1.5 milyon insanın yaşayacağı Ecocity şehrinin kurulmakta olduğu Tianjin Bölgesi`nin Türk doğaltaş sektörünün ihracatını arttırmak için çok önemli olduğunu belirten Erdinç: \"Çin`deki ucuz işgücü ve vergi kolaylığı gibi çeşitli devlet destekleri sayesinde doğaltaş sektörü, ihracatçılar için büyük bir avantaja sahip. Gerek ülkenin başkenti olan Pekin`e yakınlığı, gerekse sahip olduğu kendi uluslararası limanı dolayısıyla Tianjin Doğaltaş Fuarı ihracat payımıza önemli bir katkı sağlayacaktır. 18-21 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenen fuara 15 Türk firması katıldı ve yeni ticari bağlantılarla döndü\" diye konuştu.

 

Türk Doğaltaş Sektörü`nün 2023 yılı için 7 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koyduğunu hatırlatan Arslan Erdinç şöyle devam etti: \"2011 yılında Türkiye`nin Çin`e yaptığı 2 milyar 506 milyon dolarlık bir ihracat var. Çin`e yapılan toplam ihracatın yüzde 60`ı olan 1 milyar 506 milyon dolarlık kısmını Türk madencilik sektörü gerçekleştirdi. Doğaltaş ihracatımız ise 640 milyon dolara ulaştı. 2012 yılının Ocak - Mayıs döneminde ise yüzde 24`lük artışla 244 milyon 677 bin dolara ulaştık. 2012 yılı sonunda 800 milyon doları, 2023 yılında da 3 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.\"

 

Ege ihracatçı Birlikleri`nin 15 firma ile Türkiye Milli Katılımını organize ettiği fuarın açılışına Aydın Valisi Kerem Al, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Türkiye`nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Maden Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanı Özgür Çelikel, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Madencilik Daire Başkanı Harun Gazali Ceren, ve Ticaret Baş Müşaviri Ender Öncü katıldı. (Osman İçli-İLKHA)