• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2438.415
  • ...

MERSİN-Başbakan Recep Tayip Erdoğan`ın `yerli otomobil üretimi` çağrısının ardından bu konudaki ilk somut adım, uluslararası arenada faaliyet gösteren Türk sermayeli CMK Şirketler Topluluğu tarafından atıldı.

 

Türkiye`nin ilk yerli otomobilinin Çinli Changfeng firmasının teknik desteği ile Mersin`de üretileceği belirtildi.

 

Konu ile ilgili olarak, Çin`in otomotiv konusundaki en büyük holdinglerinden birinin geliştirdiği otomobil teknolojisini satın alma noktasında anlaşma sağlayan CMK Şirketler Topluluğu`nun Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç, Çinli ortakları Hunan Changfeng Motor yetkilileri ile birlikte Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu`nu ziyaret etti.

 

Yatırım süreciyle ilgili fikir alışverişinde bulunulan ziyarette Türkiye`nin ilk yerli otomobil üretiminin Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi`nde (MTOSB) yapılacağı kaydedildi. Ziyarette Mersin`in ticari ve ekonomik potansiyeli ile ilgili olarak bilgiler veren Mersin Valisi Güzeloğlu şunları söyledi: \"2011 yılı sonunda Çin`in ardından yüzde 8,5 oranında büyüme göstererek dünyanın en hızlı büyüyen 2`nci ekonomisine sahip olan ülkemiz, 2023 hedeflemesinde de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda Mersin, ülkemizin kalkınmasına katkı koyan illerin başında gelmektedir. İstanbul`dan sonra Türkiye`nin en büyük dış ticaret kenti olan Mersin, 2011 yılı sonunda 25 milyar dolar civarında dış ticaret gerçekleştirmiştir. Mersin Limanı da İstanbul`un ardından Türkiye`nin en büyük 2`nci limanı olma özeliğiyle birlikte geçtiğimiz yıl 1,5 milyon konteynır tiyu yük kapasitesine erişmiştir. Mersin Limanı dünyanın en büyük 100 limanı arasında yer almakta birlikte ilimize, 2023 hedeflemesinde dünyanın en büyük ilk 10 konteynır liman merkezi yapılması hedefinde yer almaktadır.\"

 

Yerli otomobil üretimi konusunda teknik destek verecek olan Çinli Hunan Changfeng şirketinin Genel Müdürü Yuhua Ou ise, \"Türkiye`nin gelişmişliği insanların yüzündeki ifadelerden, Mersin`in başarılı bir il olduğu da kentin girişindeki fabrikalardan anlaşılıyor. Türkiye`deki insanların otomotiv sektörüne olan inanç ve desteğini boş çıkarmamak adına elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Türk kalitesine yakışacak en iyi modelleri test edeceğiz ve teknik destek vererek Türkiye`nin bu konuda başarılı olmasını sağlayacağız\" ifadelerini kullandı.

 

CMK Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç da, \"Yüzde 70`den fazla oranda yerli üretim ile başlayacağız. Orta vadede araç motorlarını da ülkemizde üretmeyi hedefliyoruz. Amacımız yüzde 100 yerli üretim ile Türk Markası`nı dünya pazarına sunmak. Tabi ki, ilk hedefimiz ise ülkemize yakışır kaliteli bir otomotiv markası kazandırmaktır\" dedi.
(A.Hakim Kurt-İLKHA)