• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Susa Cami Yarenleri Basel`de Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSVİÇRE - 26 Haziran 1992 Cuma gecesi Diyarbakır`ın Silvan ilçesine bağlı Susa (Yolaç) köyünde asker üniforması giyen PKK mensupları tarafından yapılan saldırı sonucu katledilen 10 Müslüman için Basel Said-i Nursi Camii`nin düzenlemiş olduğu program, Yusuf Taşbunar`ın Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

 

Sıcak ve bunaltıcı havaya rağmen katılımın iyi olduğu programda, duygulu anların yaşandığı gözlendi. Yaşanan katliamla ilgili olarak kısa bir sunumda bulunan Umut Uçak, katliam gününde yaşananları anlattı. Katliam gecesi katledilen M. Hüseyin, M. Said Fidancı kardeşleri Mekki, Medeni, M. Zeki Hacı Ahmet ve oğlu M. Emin, Ali Uslu Adnan ve Molla A.Haluk`un yaşadıklarını anlattı. Susa`da yaşanan katliam üzerine hazırlanmış olan eser ve marşların Halil Bakır tarafından seslendirildiği programın zengin içerikli olması katılımcılar da unutulmayacak izler bıraktı.

 

Susa Hiçbir Zaman Unutulmayacak
Susa`da yaşanan katliamın akabinde Molla Mizgin Hocanın Kürtçe dilinde yaptığı tarihi konuşmanın tamamını Türkçe olarak anlatan Kazım Taşbunar, \"Susa Camii Katliamının yapıldığı gün kalbimizi kanatan büyük bir gün idi, ağır bir musibet idi, o günü hiçbir zaman unutmayacağız. O mahzunluk, o günde olan perişanlık hiçbir zaman unutulmayacaktır\" şeklinde konuştu.

 

\"Susa Şehitleri`nin Kanları Günümüzü Bereketlendirmiştir\"
Düzenlenen programda Susa`da yaşananların günümüzdeki yansımalarına binaen bir sunum yapan Hasan Kuyuldar, \"Mazlumca akıtılan Susa şehitlerinin kanları milyonları Peygambere sevdalandırdı ve yine susa şehitlerinin uğruna feda oldukları davalarının o topraklara sığmayarak sınırlar ötesine taşıp âleme yayıldığını\" ifade etti. Kuyuldar, Susa`da yaşananlara tarihin yabancı olmadığını belirtirken, dün Susa`da yaşananların Kerbela da yaşanmış olduğunu, bugün ise Filistin`de, Irak`ta, Afganistan`da ve başka birçok İslam coğrafyasında hala yaşandığını söyledi.

 

Bu Katliamları işleyenler Allah`ın Lanetine Tabidir
Programın kapanış konuşmasını yapmak üzere söz alan Abdulvahap Özer, Susa`da yaşananların normal bir katliam ve cinayet olmadığını ifade ederek, başladığı konuşmasında, orada bulunan Müslümanların dinlerini öğrenirlerken katledildiklerini ve üstelik bir de ibadet ederken mescidin içerisinde kurşun sıkmaya çalışıldığını ifade etti.

 

Özer, Mescitlerde Allah`ın adının zikredilmesine ve Allah`ın rızasına ma`tuf faaliyetlere engel olmaya kalkışanların yaptığı bu menfur katliamı lanetle anarken, dünyada ve ahirette bu cürümleri işleyenlerin rezil bir hayatın beklediğini sözlerine ekledi. Susa şehitleri anısına düzenlenen program, Susa`da katledilen mazlum ve Müslüman Şehitler ile beraber diğer İslam coğrafyalarında şehit düşmüş olanlar için yapılan dua ile son buldu. (Zafer Korkut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir