• DOLAR 32.604
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2499.047
  • ...
AKP`den Muhalefete ‘Özel Yetkili` Ziyareti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AKP’den muhalefete ‘özel yetkili’ ziyareti! CHP ve BDP, ÖYM’lerin tamamen kapatılmasını isterken, MHP ise belli suçlar için kalmasını istedi.

Başbakan Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Meclis tatile girmeden önce 3.Yargı Paketi kapsamında gündeme getirilmesi planlanan Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) düzenlemesi için AK Parti dün muhalefetin kapısını çaldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile BDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan’ı Meclis’te ziyaret etti. Ünal ziyaretleri sırasında, “Bu düzenlemenin için ÖYM’lerle ilgili düzenleme de koymak istiyoruz. Sizin ÖYM’-ler konusunda sizin düşünceniz ne?” diye sordu.

 

CHP: ÖYM’ler kaldırılmalı

CHP’li Tarhan, AK Parti’nin ÖYM’lerin sakıncalarını kurulduktan yıllar sonra tam da şimdi fark etmesinin, bu konuda muhalefetin görüşünü sormasının zamanlamasını dikkat çekici bulduğunu belirterek, “Demek ki 7 yıldır ülkede hukuk devleti yok. DGM’-leri kaldırdınız ne oldu? Yerine özel yetkili mahkemeleri getirdiniz. Şimdi bunları kaldırınca ne olacak? Bir dükalık kaldırılırken başka bir dükalık yaratılmamalı. ÖYM’lerin tamamen kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

BDP’li Kaplan ve Buldan da, partisinin ÖYM’lerin kaldırılması için yasa teklifinin bulunduğunu belirterek, ÖYM’lerin mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi.

MHP olarak ÖYM’lerin kaldırılmasını doğru bulmadıklarını belirten Vural ise, “Terör, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar için ÖYM’ler devam etmeli. Bunlar devleti koruyorlar. Ancak yürüyen bazı davalarda yargılamaların uzun sürmesi, karar mekanizmalarının ağır işlemesi, yetki sınırlarının aşılarak hukuk dışı uygulamalara başvurulması gibi sorunları çözmeye yönelik düzenleme yapılabilir” dedi.

Terör ihtisas mahkemeleri

Özel yetkili mahkemelerle ilgili olarak beklenen radikal adımların önümüzdeki günlerde 3. Yargı Paketi’nin TBMM’de yapılacak görüşmeleri sırasında verilecek bir önergeyle atılması bekleniyor. Başbakan Erdoğan bir süre önce ÖYM’lerin tamamen kaldırılması da dahil çeşitli formüller üzerinde Adalet Bakanlığı’nda bir çalışma olduğuna işaret etmişti. Edinilen bilgiye göre, ÖYM’lerin tamamen kaldırılması ve yerine “terör ihtisas mahkemeleri” kurulması formülü öne çıktı. Kurulacak mahkemelere yeni isim verilmeyeceği, böylece özel yetkililerin ad değiştirerek yoluna devam ettiği eleştirilerinin de bertaraf edileceği ifade ediliyor. Buna göre bazı ağır ceza mahkemeleri “terör konusunda” ihtisas mahkemeleri olacak.

vatan

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir