• DOLAR 32.586
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2512.717
  • ...
Üniversitesi`nden Kürtçe ve Zazaca`ya Kontenjan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, rektörlük binasında yerel dillerde seçmeli derslerin konulması ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Baydaş, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü ile birlikte üçlü bir görüşme yaparak, Zazaca, Kürtçe ve diğer yerel dillerde öğretmen yetiştirme usullerini konuştuklarını söyledi.

Zazaca ve Kürtçe alanlarında tezsiz yüksek lisans programları açmayı kararlaştırdıklarını belirten Baydaş, son günlerde basına yansıyan Mardin Artuklu Üniversitesi`ne 500, Bingöl Üniversitesi`ne 200 kontenjan verildiği yönündeki söylentilerinin asılsız olduğunu söyledi.

Öğretmenlik İçin Bakanlık Kriterleri Şart
Baydaş, her Zazaca ve Kürtçe bilenin öğretmen olamayacağını, tezsiz yüksek lisansa kabul edileceklerin bakanlığın belirlediği şartları taşıması gerektiğini belirterek şunları söyledi; "Lisans mezunu olup Mardin ve Bingöl Üniversiteleri Yaşayan Diller Enstitüleri`nde tezsiz yüksek lisans yapacak olanlar, öncelikli olarak ders vermek üzere görevlendirilecek. Daha sonra bu nitelikteki öğretmen adaylarına da atama yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı`nın bizden net olarak istediği şu; Kürtçe, Zazaca ve diğer lehçelerde ders verecek olan eğitmenlerin mutlaka Eğitim Fakültesi mezunları olması gerekir. Eğitim Fakültelerinin de Türk Dili Edebiyatı yâda Sosyal Bilimler mezunu olması gerekiyor. Bu şartları taşıyanlar Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitelerinde tezsiz yüksek lisans yaparlarsa bunlara bu dersleri vermek üzere görev verilir."

Baydaş, eğitim Fakültesi Mezunu olmayanların Bakanlık tarafından şimdilik atanmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Kürtçe ve Zazaca Kontenjan Açıyoruz
Bingöl Üniversite`sinin bu yıl Zazaca alanında 10 kontenjan açtığına dikkat çeken Baydaş, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak ilk etapta hali hazırda bu şartlara haiz olanlara bu görev verilir. Zazaca ve Kürtçe öğretmenliği için herhangi bir bölümden mezun olmuş kişilerin görevlendirilmesini Milli Eğitim Bakanlığı kabul etmiyor. Bizler Bakanlık ile istişare yaptık. Belirlenen kriterlere uygun olanlara tezsiz yüksek lisans yaptıracağız. Bingöl Üniversite senatosu olarak yaptığımız toplantıda 75 Zazaca 75 de Kürtçe olmak üzere toplam 150 tezsiz yüksek lisans kontenjanı oluşturduk. Bunu yakında gazetelerde ilana çıkaracağız. Bu kriterlere uygun şartları taşıyanlar bizde yüksek lisansa kabul edilip 2 dönem gibi kısa bir sürede mezun olacaklar."

Baydaş, Milli Eğitim Bakanlığı`nın da ihtiyaca binaen bu öğretmenleri görevlendireceğini ifade etti.

Her Yüksek Lisans Yapanlar MEB Tarafından Atanmayacak
Diğer lisans mezunlarına da tezsiz yüksek lisans yolunun açık olduğunu hatırlatan Baydaş, "Yaşayan Diller Enstitüsü`nde ALES puanı 55 olan diğer bölüm mezunları da gelip tezsiz yüksek lisans yapabilir. Ancak Kürtçe yâda Zazaca bilecek. Bu kriterler sabittir. Fakat her yüksek lisans yapanlar MEB tarafından atanmayacak. MEB sadece Eğitim fakültelerinin Türk Dili Edebiyatı yâda Sosyal Bilimler alanında mezun olmuş ve bizim Enstitülerde yüksek lisans yapmış olacak kişilerden seçecek. Bu şartları taşıyanların dışındakilerin şuan atanması mümkün görünmüyor. Bu nedenle kamuoyunu yanıltmak istemiyoruz. Tezsiz yüksek lisans yapmak isteyenlerin bunları bilmesi gerekir."

Fars Dili Mezunları Öğretmen Olabilecekler
Fars Dili ve Edebiyatı mezunlarının da başvuru yapabileceklerine dikkat çeken Baydaş, "Fars Dili ve Edebiyatı mezunu olanların da dahil edilmesini talep ettik. Fars Dili ve Edebiyatı mezunu olanlar Kürtçe ve Zazaca`ya en fazla yatkın olanlardır dedik. Bakanlık bu talebimizi olumlu karşıladı. Eğer pedagolojik formasyon almışlarsa tezsiz yüksek lisans yapmaları halinde Bakanlık bunları da seçmeli derslerde görevlendirir" dedi. (Nihat Kanat - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir