• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
`Şeyh Said`le İlgili Arşivler Açılsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-Mustazaflar Cemiyeti Genel Merkezi Şeyh Said ve 46 arkadaşının katledilişlerinin 87. yıldönümü münasebeti ile yazılı basın açıklaması‏ yaptı.
 
Açıklamada, "Hem ne için kıyam ettikleri, hem de idam edildikten sonra makberleri gizlenen Şeyh Said ve dava arkadaşı 46 yarenini; şehadetlerinin 87. yıldönümünde rahmet ve minnetle yâd ediyoruz" denildi.
 
Şeyh Said`in kıyamının tamamen İslami maksatla yapılan bir hareket olduğu ve Şeyh`in mücadelesinin sadece Allah`ın aziz dini İslam için olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hakikat o zaman da çarpıtılmış ve halen de çarpıtılmaktadır. Şeyh Said`in mücadele etmesini gerektiren zulümleri, rejimin İslama ve Müslüman halka hasmane uygulamalarını örtbas için dönemin rejimi; Şeyh Said kıyamını dış devletlere İslami bir kıyam, ülke insanına ise mahkemede Şeyh Said`in ifadesinde açıkça belirtmesine, `Muhakkak ki mücadelem Allah ve din içindir` demesine rağmen Kürt isyanı olarak tanıttı. Bu iftira halen de sürmekte ve tarih çarpıtılmaktadır. Milliyetçilik davasına muteber bir argüman olsun diye Şeyh Said`in davasını çarpıtanlar da aynı laik inançla düşünmektedirler" ifadeleri kullanıldı.
 
Dönemin Tüm Tutanakları ve Mahkeme Kayıtları Tarihçilere Açılmalıdır
Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden 87 sene geçmesine rağmen `Devlet sırrı` olarak senelerdir saklananlar, o dönemin tüm tutanakları ve mahkeme kayıtlarının tarihçilere açılması gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, "Türkiye, geçmişi ile yüzleşip suçluya `Suçlu`, haklıya `Haklı` diyebilme erdemine ve cesaretine sahip olmalıdır" denildi.
 
Çarpıtılan tarih yerine gerçeklerin açığa çıkmasını, müfterilerin maksadlarının ve bunu ne diye yaptıklarının, aslında kimin İngilizlerin emri ile ve verdikleri akılla hareket ettiklerinin, o dönemde mazlum halka, dindar insanlara, ibadet mekânlarına yapılan kıyım ve hürmetsizliklerin ifşa olması istenen açıklamada, "Halkın çoğunluğunun siyasi bir kararla kapatıldığına inandığı Elazığ İhya-Der ve Diyarbakır Mustazaf-Der de olduğu gibi o dönem İstiklal Mahkemeleri`nin verdikleri kararların siyasi kararlar olup olmadığının tespiti ve Cumhuriyet Halk Fırkası`ndan emir alıp almadıklarının açığa çıkmasını istiyoruz" şeklinde çağrıda bulunuldu.
 
Arşivler Tarihçilere Açılsın
İstiklal Mahkemeleri haksız yere birçok kişiyi cezalandırmıştır. Hukuk adamlarından değil de, Meclisi oluşturan tek parti olan Cumhuriyet Halk Fırkası tarafından hukuki bilgileri olmayan partili vekillerden seçilip oluşturulan İstiklal Mahkemelerinin elindeki yetkiyi muhaliflerini sindirmek ve halkı itaat ettirmek için kullandığı vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle İstiklal Mahkemeleri birçok hukuksuzluğa ve keyfiliğe imza atmıştır. İstiklal Mahkemeleri`nin varlığı boyunca yapılan infazların nedenleri ile idam edilen sivil insanların, âlimlerin, medrese hocalarının, imamların ve ilim talebelerinin sayısının tespiti için TBMM ile Genelkurmay arşivlerinin tarihçilere açılmasını istiyoruz" denildi.
 
Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarının Mezar Yerleri Ortaya Çıkarılsın
Bölgemizde halkın saygı duyduğu ve sevgi beslediği Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin halen halktan gizlendiği ve dönemin yargısız infazlarıyla tarihe kara şöhretini kazıyan İstiklal Mahkemeleri`nin yürürlükte olduğu süreç boyunca yaşanan hukuk cinayetlerinin aydınlığa kavuşturulması ve kabirleri gizlenen İslam âlimlerinin mezarlarının ortaya çıkarılması konusunda halkın büyük talebi olduğunun belirtildiği açıklamada, "TBMM`den isteğimiz ve beklentimiz; toplumsal barışa hizmet için halk nezdinde saygınlığı olan Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin ortaya çıkarılması, saygınlıklarının iade edilmesi ve İstiklal Mahkemelerine ait arşivlerin açılmasıdır" ifadelerine yer verildi.
(Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir