• DOLAR 32.594
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2509.876
  • ...
Avrupa Kavruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yağmurların ilkbaharda toprağa küsmesi çiftçileri şimdiden endişelendirmeye başladı. Çilek üreticileriyse sıcaklardan memnun. Çilek sezonu çok erken başlarken meyveler diğer yıllara göre çok daha tatlı:

“Güneş sayesinde çileklerin tadından yenmiyor.’‘

Fakat İngiltere’de yüzleri güldüren güneş diğer ülkelerde endişe kaynağı. Örneğin Fransa’da büyük baş hayvanlar şimdiden taze ot bulmakta zorlanıyor. Uzun zamandır yağmur yüzü görmeyen ülkedeki hava sıcaklıkları ortalamanın 4 derece üzerinde seyrediyor.

Şubat Mart ve Nisan yağmur miktarları son elli yılın aynı dönemine oranla yüzde 60 ila 20 daha az.

Kuraklık tahıl ürünlerini de özellikle Paris etrafında vurmuş durumda. Fransa’nın tahıl ambarı olarak tanınan bölgedeki çiftçiler mevsimlerde bir kayma yaşandığını düşünüyor:

“Yılın bu döneminde bitkilerin köklerinin oluşması ve Mayıs ve Haziran’da susuz kalmamaları için toprağın altında bir hazne oluşur.’‘

Avrupalıların alışık olmadığı kuraklık çiftçilerin daha fazla su kullanmasına neden oluyor. Hızla tükenen yer altı kaynakları Fransa’nın yirmi bölgesinde kesintiye gidilmesine yol açtı. Çiftçilerse bu karardan mutsuz:

‘‘Mısır dikimine başlayamıyoruz. Bitkiler kök salamıyor. O yüzden de kuruyacaklar. Kuruduktan sonra da sulamaya tabii ki gerek kalmamış olacak. Oysa suya şu anda ihtiyacımız var.”

Kuraklık bilmeyen Avrupalıların gözleri bulutlarda. Türkiye’de alışık olduğumuz yağmur duaları belki de çok yakında Avrupa’da düzenlenebilir.

euronews

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir