• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
2020`de Kendi Uçağımızı Yapacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR- İzmir Ticaret Odası`nın düzenlediği toplantıya katılan Çağlayan, otomotiv sektörünün durumuna değindi. Otomotiv sektörünün kuvvetli bir yan sanayisi olmasına rağmen yapılan anlaşmalar sonucu motor ve yedek parçaların dışardan gelmesinin dış ticaret açığında önemli rol oynadığını ifade eden Çağlayan, bunu aşmanın yolunun kendi yerli otomobillerini yapmaktan geçtiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da bunu dillendirdiğini belirtti.

Bakan Çağlayan, "Yerli otomobil yapar mıyız, yapamaz mıyız? Vallahi de yaparız, billahi de yaparız. Niye yapmayalım yahu? Kendi helikopterimizi yapacağız. Biz bunları yapmaya muktediriz. 2020 yılında kendi uçağımızı yapacağız." diye konuştu.

Karsan`ın Newyork taksi ihalesine girdiğini, bu sayede Türk tasarımcının başarısını kanıtladığını ifade eden Çağlayan, "Tasarım ve dizayn konusunda dört dörtlük olan firma tanınmışlığı olmadığı için kapsam dışı bırakıldı." sözlerini kaydetti.

"SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI DIŞ TİCARET AÇIĞINI KÖRÜKLÜYOR"
Geçmişte yapılan serbest ticaret anlaşmaları (STA) nedeniyle bugün ihracatta sıkıntı yaşandığını kaydeden Çağlayan, Güney Kore`nin daha önce Türkiye üzerinden AB`ye ürünlerini ihraç ederken AB ile yeni bir anlaşma yapacağını ve Türkiye`nin safdışı kalacağına dikkat çekti. Çağlayan, bunun önüne geçmek için Güney Koreli bakanla görüştüğünü anlatarak, "Bu işi bitireceğiz. Bitirmezsek bize sıkıntı oluşturur." diye konuştu.

EXPO`YA TAM DESTEK
Zafer Çağlayan, EXPO 2015 sürecinde İzmir için yoğun çaba sarfettiklerini söyledi. "Geçen günlerde Ankara milletvekili iken İzmir`e destek vermek mümkün değil demiştik." diyen Çağlayan, şunları söyledi: "Şimdi İzmir aday. 2020 EXPO`YA destek vermek dibine kadar benim görevim. Şu an Ankara olsa yine bunu söylemezdim. Siz dua edin Mersin yoktu bu işin içinde. İzmir her şeye layık. Ben de bu konuda yoğun bir şekilde çalışacağım. Gittiğimiz yerlerde anlatacağız. Bu İzmir`in hak ettiği bir şeydir."

DEMİRTAŞ: İZMİR 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPABİLİR
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise iki yıl önce yaptıkları arama konferansında "Vizyonumuz Küresel Güç, Hedef 2023" sloganını belirlediklerini hatırlattı.


Bakan Çağlayan`a bu sloganı öneren Demirtaş, "Eğer 2023 yılında Türkiye ihracatı 500 milyar dolara çıkacak ise bunun 100 milyar doları İzmir ve Ege`den geçmeli. İzmir`in bu ihracat hedefine giden yolun lokomotifi olacağına inanıyoruz. Bu nedenle seçim sonrası bize iki gün ayırın, uzmanlarımızla birlikte kapıları kapatalım." dedi.


Demirtaş, EXPO 2020 için de Bakan Çağlayan`dan destek istedi. Yaptığı dış temaslar ve görüştüğü yabancı bakanlarla İzmir`in adaylığını gündem maddesi yapmasını Çağlayan`dan isteyen Demirtaş, "2013 Mart ayına kadar hepsine birlikte gidelim. Siz giderseniz bizi de götürün." diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir