• DOLAR 32.525
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2477.989
  • ...
Besicilerle Sözleşme Yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Konu ile ilgili dün saat 15.00`da makamında basın açıklaması yapan EBK Bingöl Et Kombinası Müdürü Eşref Eser, besiciler arası sözleşmeli besicilik çalışması yaptıklarını söyledi.

 

EBK`nın temel vazifesinin bölgedeki besicilere rehberlik yapmak olduğunu hatırlatan EBK Bingöl Et Kombinası Müdürü Eser, besicilerin yanında yer almak için bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmanın sözleşmeli besicilik çalışması olduğunu aktardı.

 

Eser, sözleşmeli besicilik çalışması hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu çalışma kapsamında bir sözleşme hazırladık. Bu sözleşme besiye alınacak tosunlar; yerli ırk, kültür ırkı ve kültür ırkı melezi büyükbaş sığır cinsi erkek hayvanlardan oluşacak asgari 6 ay azami 24 ay yaşta ve 150-350 Kg.(+,-10 Kg) canlı ağırlıkta olacaktır. Bu hayvanlar 4 ila 12 aya kadar yoğun besiye tabi tutulacaktır. Bu sözleşme kapsamında Besici tarafından besicilik yapılacak tescilli işletmede, besiye alınacak hayvanların ihtiyacı olan yeterli ışık, havalandırma ve gezinti alanına sahip, kapalı veya yeterli büyüklüğe ve altyapıya sahip açık veya kapalı sistem ahırlar şeklinde olacaktır.

Besici sözleşme yapacağı kombinaya beher hayvan için 500 TL tutarında teminat verecektir. Besi sonunda yapılacak kesimi müteakip teminat, Besici`ye geri iade edilecektir. Besici teminat olarak nakit para verebileceği gibi, döviz veya banka teminat mektubu şeklinde de verebilecektir.

Besi tosunları besici tarafından sözleşmede öngörülen besi süresinin sonunda, karkas ağırlıkları böbrek ve böbrek yağsız olacak şekilde en az 230 Kg, besi kondisyonları asgari yüzde 57 randıman olacak şekilde beslenmiş olacaktır. Karkası 230 Kg`dan düşük ve randımanı yüzde 57`nin altında kalanlar, kurumun sözleşmeli besicilik modeli dışında uyguladığı alım esaslarına göre değerlendirilecektir."

 

Hazırladıkları sözleşmeyle ilgili olarak besicilere bilgi vereceklerini ifade eden Eser, "Hazırladığımız sözleşme bir taslak şeklindedir. Besicilerimiz hazırladığımız taslağı kabul ederlerse onaylarız. Taslak ile ilgili besicilerimize bilgi vereceğiz ve besicilerimizden fikir alacağız. Besicilerimiz fikirleri doğrultusunda taslakta düzenleme yapacağız" şeklinde konuştu.

Ali Yıldırım - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir