• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Artık Ölüler Tabutta Sıcaklamayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özay Karahan, Nalan Aksu, Hakan Sezgin ve Sercan Çolak’tan oluşan grubun tasarladığı klimalı tabut, öğretmenler ve diğer öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

İskeleti paslanmaz sacdan ve dış kaplaması mdf malzemesinden yaptıklarını söyleyen Özay Karahan, şunları ifade etti: "Klimalı tabutumuzun boyutlarını küçük tutarak, çocuk tabutu şeklinde tasarımını yaptık. 150 cm boyunda, 50 cm genişliğinde ve 40 cm derinliğinde olan tabutumuzun 40 cm’lik bölümüne, sistemimizi yerleştireceğimiz şekilde tasarladık. İç iskeleti oluşturan paslanmaz sac ile mdf arasına ısı geçişini azaltmak adına cam yünü malzemesi kullandık.

Normal şartlarda, defin işlemlerinin yapılması sırasında beklemeye alınan mevtanın kokmaması için tasarladığımız kabin içi muhafaza sıcaklığı ise 1 derece. Kabine monte ettiğimiz tutma sapları sayesinde 4 kişinin rahatlıkla taşıyabileceği bu tabut, aynı zamanda kabin dışına taktığımız termometre sayesinde istendiğinde mahal sıcaklığı da okunabilecek. Tasarımımızda, soğutma sistem elemanlarının çalışır durumunun rahat görülebilmesi için tabutun üst kısmına saydam bir malzeme olan mika yerleştirdik. Aynı zamanda dışarıdan mevtanın baş kısmının görülmesi için kabin kapağına cam monte ettik."

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojileri Bölüm Başkanı Mak. Müh. Mehmet Şirin, öğrencilerin bu başarısından çok mutlu olduğunu ifade etti. Mehmet Şirin, "Her yıl son sınıf öğrencilerine verdiğimiz soğutma sistem tasarımı proje ödevinin en ilginci ve en iyisinin bu olduğunu söyleyebilirim.

Burada bizim için en önemlisi soğutma sisteminin çalışır durumda olması ki öğrencilerimiz bunu da aşarak ortaya çok güzel tasarlanmış bir sistem çıkardılar. Klimalı tabutumuzu üniversitemizin yıl sonu etkinliklerinde sunmayı düşünüyoruz. Şimdiden büyük ilgi göreceği kesin. Bu projede emeği geçen öğrencilerimi gözlerimden öpüyorum ve mezun olduktan sonraki iş hayatlarında başarılar diliyorum." dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir