• DOLAR 32.604
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2332.611
  • ...
BM`den Adalet Bakanlığı`na İki Ödül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BM Kamu Hizmeti Gününün 10. yıl dönümünde BM Genel Kurulu`nda düzenlenen ödül töreninde, ``2012 BM Kamu Hizmetleri Ödülünde``, Adalet Bakanlığı, ``Kamu hizmetlerinde yolsuzluk ile mücadele`` kategorisinde ``Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) SMS Bilgi Sistemi`` ile birincilik ödülünü, ``Devlet yönetiminde bilgi yönetimini ilerletme`` kategorisinde ise ``UYAP Bilişim Sistemi Bilgi Yönetimi Modülüyle`` ikincilik ödülünü kazandı.

Törende aralarında Türkiye`nin de bulunduğu toplam 29 ülkeden, 44 kamu kurumu çeşitli kategorilerde ödüle layık görüldü. Türkiye, ilk kez başvurduğu BM Kamu Hizmetleri Ödüllerinde iki ödül birden aldı. Törende, BM e-Devlet Özel Ödülleri de sahiplerini buldu.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, ``Kamu hizmetlerinde yolsuzluk ile mücadele`` kategorisinde, ``UYAP SMS Bilgi Sistemi`` ile Bakanlık adına birincilik ödülünü, BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz En Nasır`ın özel kalem müdürü Dr. Mutlak El-Kahtani ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un ekonomik ve sosyal işlerden sorumlu yardımcısı Sha Zukang`un elinden aldı.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta da ``Devlet yönetiminde bilgi yönetimini ilerletme`` kategorisinde ``UYAP Bilişim Sistemi Bilgi Yönetimi Modülüyle`` Adalet Bakanlığına verilen ikincilik ödülünü Dr. Mutlak el-Kahtani ve Sha Zukang`dan aldı.

BM`nin Kamu Yönetimi ve Kalkınma İdaresi Bölümü Direktörü Haiyan Qian`ın sunduğu ödül töreninde konuşma yapan BM Genel Sekreterinin ekonomik ve sosyal işlerden sorumlu yardımcısı Sha Zukang, 2002 yılından beri 23 Haziran`ı, ``BM Kamu Hizmeti Günü`` olarak kutladıklarını belirterek bugünün 10. yıl dönümünde kamu hizmeti dalında ülkelerin kamu kurumlarına mükemmeliyet ödülü vermekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Zukang, 2003 yılından beri verdikleri ``BM Kamu Hizmetleri Ödülünü`` almak için bu yıl BM`ye ülkelerin kamu kurumlarından toplam 471 başvuru aldıklarını, bu başvuru sayısının 2003 yılında ise sadece 81 olduğunu söyledi. Zukang, bu yıl ödül almak için 80`den fazla BM ülkesinin başvuruda bulunduğu, bu sayının 2003`te ise 46 olduğunu, dolayısıyla BM`ye üye ülkelerden kamu hizmeti dalında ödül almak ve proje geliştirmek için büyük bir talep olduğunu söyledi.

BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz en-Nasır`ın özel kalem müdürü Dr. Mutlak el-Kahtani de ödül töreninde en-Nasır`ın açıklamasını okudu. En-Nasır, BM Kamu Hizmetleri Ödülü alanları kutladı ve kamu hizmetinin toplumun iyiliği için yapılan son derece önemli bir iş olduğunu belirterek ülkelerde kamu sektörünün kapasitesini geliştirmek için sürekli yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg`in geliştirdiği ``311 Kamu Hizmeti Telefon Hattının`` da ödül alması nedeniyle ödül törenine New York Belediye Başkanı Cas Holloway de katıldı.

Ödül töreninde Adalet Bakanlığını temsilen Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta ve Bilgi İşlem Daire Başkan Yardımcısı Ali Rıza Çam hazır bulundu.

-Müsteşar Yardımcısı Erol-

Ödül töreninin ardından gazetecilere açıklama yapan Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, UYAP`ın 10 yılı aşkın süredir Türkiye`de yargı sisteminde otomasyonu, bilgi yönetimini gerçekleştirdiğini belirterek ``Bu alanda (BM`de verilen ödül) 15. ve 16. ödül oluyor bizim aldığımız, bunların 10 tanesi yurt içinde, diğerleri de yurt dışında alınan ödüller, Avrupa`da da birinciliklerimiz var`` dedi.

Erol şunları kaydetti:

``Özellikle birincilik alanında aldığımız ödülümüz yolsuzluğun önlenmesiyle ilgili, ödülü SMS bilgi mesajlarıyla ilgili faaliyetimizden dolayı aldık. İkincilik ödülümüz de devlette bilgi yönetimiyle ilgili. Her ikisi de önemli kategoriler. UYAP`ın Türkiye`nin dört bir yanında faaliyete geçmiş olması ve vatandaşlara en iyi şekilde yargı hizmetinin sunulmasında katkı sağlaması nedeniyle böyle bir ödüle layık görülmüş olması bizi mutlu etmektedir.``

Mustafa Erol, bir soru üzerine, Adalet Bakanlığının uluslararası çapta yapılan bu tür yarışmalarda projeleriyle başvurmaya devam edeceğini belirterek ``Umuyoruz ki yine benzer ödüller alacağız`` diye konuştu.

-Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Orta -

Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Mesut Orta da, UYAP`ın 2000 yılında faaliyete başladığını, projenin 10 yıldır üzerinde çalışıldığını belirterek şunları söyledi:

``Tamamen Türk mühendisleri tarafından, kendi kaynaklarımızla gerçekleştirdiğimiz bir proje. Bu anlamda ayrı bir öneme sahip. Şu anda Türkiye`nin tamamında uygulanıyor. Hakimlerimiz, savcılarımız, avukatlarımız aynı şekilde vatandaşlarımız kendi davalarıyla ilgili bilgilere ulaşmakta bu sistemi kullanabilirler. Ama projenin en önemli tarafı işlemlerin tamamen elektronik ortamda yürümesi, elektronik imza kullanılmasının zorunlu olması. Hedefimiz kağıtsız ofis ortamı, çevreye duyarlı bir sistem ve yargıdan şikayetleri azaltmak adına da işlemleri hızlandıran, vatandaşımızın bir anlamda kendi işlemleriyle ilgili olarak yargıyı denetleyebildiği bir sistem. Bu sistem şu anda yargı teşkilatının bütün kurumlarında uygulanıyor. Cezaevleri, Adli Tıp Kurumu, Adalet Akademisi gibi bütün kurumları kapsayan entegre, tek ve merkezi bir sistem. Bir yedek sistem merkezimiz de var, güvenliğe çok dikkat ediyoruz. Sistemiz oldukça ileri seviyede ve bundan sonra da yeni ödüller bekliyoruz.``

Orta, BM`ye 3 projeyle başvurduklarını, ikisinin ödül aldığını, üçüncü proje olan UYAP Portallar`ın ise ``Kamu hizmetlerinin sunumunun geliştirilmesi`` kategorisinde elemeleri geçtiğini ama herhangi bir ödül almadığını söyledi.

Mesut Orta, BM Kamu Hizmetleri Ödülüne`ne ilk defa başvurduklarını hatırlatarak, ``İlk başvurumuzda iki tane ödül almış olmamız bizim için, Türkiye için büyük bir gurur kaynağı`` dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir