• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
AB`nin Yaptırım Listesinde Esad Yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beşar Esad yönetimi, içeriden ve dışarıdan gelen baskılara karşın, yüzlerce göstericinin öldüğü bildirilen protesto eylemlerini güç kullanarak bastırmaya kararlı görünüyor.

Avrupa Birliği, gösterilerin güç kullanarak bastırılmasını protesto amacıyla Suriye`ye yaptırımlar uygulamaya karar verdi.

Yaptırımların hedefindeki Suriyeli yetkililerin isimleri bugün açıklandı.

Seyahat yasağı konan ve Avrupa`daki hesapları dondurulan 13 üst düzey Suriyeli arasında Cumhurbaşkanı Beşar Esad`ın erkek kardeşi ve iki kuzeni yer alıyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Esad`ın kendisi listeye dahil edilmemiş.

Yaptırım listesinde baş sırada yer alan Beşar Esad`ın küçük kardeşi Mahir Esad, Cumhuriyet Muhafızları`nın ve Suriye ordusunda 4`üncü tümenin başında bulunuyor.

4`üncü tümen, binlerce kişinin göz altına alındığı askeri harekatın başını çeken güç.

Listede yer alan iki kardeş, Rami ve Hafız Mahluf, Cumhurbaşkanı Beşar Esad`ın kuzenleri oluyor.

En zengin Suriyeli

Hafız Mahluf, Suriye güvenlik teşkilatındaki en yüksek ikinci isim olarak dikkat çekiyor.

Kardeşi Rami ise, Suriye`nin en varlıklı ve etkili işadamı olarak biliniyor.

Rami Mahluf`un devasa zenginliği, Esad ailesini yolsuzluk ve adam kayırmacılıkla suçlayan çok sayıda protestocunun öfkesinin odağında yer alıyor.

Yaptırım listesinde yer alan diğer isimlerin hepsi Esad ailesine kan bağıyla bağlı değil.

Listedekiler arasında, Suriye`de son 40 yıldır iktidarı kontrol eden azınlıktaki Alevi toplumun üyesi olmayanlar da var.

Ancak kimi gözlemciler, Esad rejiminin düşmesi durumunda, Alevi Suriyelilere yönelik intikam saldırılarına girişilebileceğinden endişe duyuyor.
Silah ambargosu

Avrupa Birliği aynı zamanda Suriye yönetimine silah ambargosu uygulamaya karar verdi.

AB`nin dış politika temsilcisi Catherine Ashton bu kararın Suriye`nin gösterilere "şiddet içeren müdahalesi"ne bir yanıt niteliğinde olduğunu söyledi.

Ayrıca Beşar Esad rejiminden şiddete derhal son vermesi ve kapsamlı siyasi reformlara girişmesi istendi.

Önde gelen insan hakları kuruluşlarına göre, Suriye`de 8 haftadır devam eden gösterilere müdahalelerde 600 kişi öldü, 8 bin kişi de tutuklandı ya da ortadan kayboldu.

Avrupa Birliği yaptırım kararı alırken, Birleşmiş Milletler iki haftadır Suriye ordusunun kuşatması altında olan Dera kentindeki durumdan kaygı duyduklarını açıkladı.

Suriyeli yetkilerin yaklaşık bir hafta önce onay vermesine rağmen BM`ye bağlı bir insani yardım ekibinin hala kente giremediği belirtildi.

bbcturkce

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir