• DOLAR 32.582
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2431.302
  • ...
Said Nursi Çağımızın Manevi Hastalığını Teşhis Etmiştir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Esentepe Mahallesinde Belediye Nikah ve Konferans Salonu`nda düzenlenen panel öncesi kürsüye çıkan Fakıbaba, Said Nursi paneline ev sahipliği yapmaktan büyük şeref duyduğunu ifade etti. Fakıbaba, Said Nursi`nin çağımızın şartlarını tahlil ve manevi hastalıklarını teşhis ettiğini bunun için de `Zaman imanı kurtarmak zamanıdır` vizyonuyla kaleme aldığı risaleyi nurla bu zamanın manevi ihtiyaçlarına tatminkâr cevaplar veren bir iman hazinesini ortaya koyduğunu anlattı.

Fakıbaba konuşmasını şöyle sürdürdü:" Neden zaman imanı kurtarmak zamanıdır? Çünkü çağımızda iman eski devirde görülmemiş hücum ve taarruzlara maruzdur. Bu gün materyalis fikirler yaygın hale gelmiş imanı tehdit eden şüpheler bir çok zihni meşgul edecek seviyeye ulaşmıştır.İşte Bediüzaman Saidi Nursi bu gelişmelerin Müslümanların dahi imanını tehlikeye sokacağını görerek bir sel gibi gelerek inançsızlık telkinleri karşısında doğrudan doğruya Kuran`dan ilham alarak telif ettiği risaleyi nur gibi mükemmel bir külliyatı yazmaya mutfak olmuştur.Bu eserlerde başta Allah`a iman olmak üzere bütün iman esasları izah ve ıspat edilmekte bu konularda fen ve felsefe olarak ortaya konulan şüphe ve sorular ikna edici bir şekilde cevaplandırılmakta ilimle dinin uzlaşmazlığı yolundaki iddialar bertaraf edilerek ilme din adına sahip çıkılmakta maddeci anlayışa bina edilen medeniyetin insanlığı sürüklediği manevi buhranlar Kuran mesajı ile izale edilmektedir.`Bütün Urfa halkına çoluk ve çocuğuna, mezarda yatanlara her sabah dua ediyorum. Ve bütün Urfalılara selam ediyorum. Urfa taşı ile toprağı ile mübarektir.`diyen üstad Beddiüzaman Said Nursiyi rahmet ve şükranla anıyorum. Onun göstermiş olduğu Kuran`nın nurlu yolunda gitmeyi diliyorum."

Şanlıurfa Valisi Celalelitin Güvenç de üstadın ışığına, ilkelerine, Kuran`dan aldığı meşaleye Türkiye`nin de Dünyanın da bugün dünden daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Vali Güvenç, Avrupa ve dünyada kavgaların yaşandığını belirterek, dünyanın Said Nursi`ye ve Türk medeniyetinin temelini oluşturan hoşgörü, dostluk ve kardeşliğe ihtiyacının olduğunu vurguladı.

Risale Akademi Bilim Kurul Üyesi Ekrem Bektaş ise yaptığı konuşmasında " `Beddiüzaman. Urfa`ya özel sayfalar açmıştı. Çok sitayışkal sözler söylemiş. Urfa`nın yakın ve uzak doğunun bir nevi merkezi konumunda olabileceğini söylemiş. Urfa`nın önemini taktir etmiş. Burada da Urfa`da hayatını ve ruhunu vermiş bir insan bir İslam alimi. Tabi bu Urfalılara bir mesuliyet yüklüyor. Bediüzaman Urfa`ya verdiği önemle acaba Urfa`nın mevcut durumunu yoksa ileride ulaşılması gereken durumumu hedeflemiştir. Bunun da ayrıca incelenmesi lazım. Bediüzaman hazretleri ilimle dinin mecz edilmesi gerektiğini her zaman her yerde söyler. Bunun için de Urfa`nın bilim merkezi olması gerektiği belki de işaret ediyor. Urfa`da akademisyenlerimize özelikle sorumluluk düşüyor. Urfa bilim merkezi olabilir. Burada sarf etmiş olduğu cümlelerle onu kast etmiş olabilir. Bilim dünyası Urfa`dan faydalanması gerekiyor. Çünkü 11,500 yıllık bir şehir. Tarihin ilk üniversitesi burada kurulmuş. Atomun parçalanacağını, Bağdat gibi bir şehrin çıkan bu enerji ile yok olabileceğini söyleyen alimler tarihi Harran Üniversitesinden yetişmiştir. Ateşin zarar vermediği bir şehirdir burası. Çünkü Hz. İbrahim ateşe atılır ama ateş onu yakmaz. Demek ki şuan itfaiyecilerin kullandığı ve ateşin yakmadığı elbiselerin icat edilmesindeki çıkış noktası Urfa`dır. Urfa taşıdığı potansiyelle tüm dünyaya örnek olabilir. Yeter ki biz mesuliyetimizi bilelim." İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe`nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Dr. İsmail Benek, Said Nursi`nin hayatından ve eserlerinden örnekler sundu.

Panele, çok sayıda Şanlıurfalının yanı sıra AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mehmet Kasım Gülpınar ile Abdulkerim Gök de katıldı.(Ali Durmaz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir