• DOLAR 32.372
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.31
  • ...

HABER MRK - Gıda Tarım ve HayvancılıK Bakanlığı bugün, bazı basın yayın organlarında "Tarım Bakanlığı`nın Sunta ve MDF üretiminde kullanılan odun ithalatına getirdiği yeni düzenleme ile ülkeye odun sokulamadığı ve odunsuz kalan üreticilerin tesislerini kapatmak zorunda kalacakları" yönündeki iddiaları yalanladı.

 

Konu ile ilgili olarak Tarın Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye`de orman ürünleri ithalatında istenen bitki sağlığı şartları Bitki Karantina Yönetmeliği ile belirlendiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu yönetmelikte orman ürünleri ithalatında karantina tedbiri olarak kabuksuzluk, fümigasyon, ısıl işlem, fırında kurutma, ari alan gibi uygulamalar seçenekli olarak sunulmuştur. Bu kapsamda fümigasyon uygulaması söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi zorunlu tutulmamaktadır. Ancak fümigasyona kıyasla diğer yöntemler uygulama zorluğu ve ekonomik açıdan daha maliyetli olması nedeniyle tercih edilmemektedir. EPPO (Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü)`nun standardına göre orman ürünlerinde fümigasyon tercih edilecekse metil bromid kullanılması gerekmektedir. ABD`den AB üyesi ülkelere ithal edilen kaplama amaçlı kabuklu meşe tomruklar da metil bromüd ile fümige edilmektedir. Bu uygulama Türkiye için de geçerlidir." denildi.

 

"Günümüzde dünyada orman ürünlerinde metil bromüre alternatif olarak kullanılabilecek fümigantlar üzerinde çalışmalar devam etmekte olup henüz uluslararası standartlar gereği geçerliliğe sahip bir fümigant yoktur." denilen açıklamada "Keza alüminyum fosfitin genel olarak orman ürünlerine nüfuzunun zayıf olması nedeniyle dünyada etkili bir fümigant olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca uygulamanın tamamlanması için uzun süreye ihtiyaç duyulduğundan ticari olarak kullanımı sınırlıdır. Alüminyum fosfit ile fümigasyon küçük hacimli(tahta talaşı, cips ve yonga gibi ürünler) orman ürünlerinde kullanılmaktadır. Bunun için fumigasyon süresi de 10 gündür. Bunun dışında tomruk ve odunların fümigasyonunda Alimünyum fosfit etkili bir fümigant olarak kabul edilmemektedir." İfadeleri kullanıldı.

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Orman ürünleri ithalatında alınan bu tedbirler ülkemiz ormanlarını ve bitki örtüsünü diğer ülkelerden gelecek zararlı organizmalara karşı korumak amacıyla alınmaktadır. Orman ürünlerinin ülkemize girişinde gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ülke dışında gelebilecek karantinaya tabi bir zararlı organizma, ormanlarımızın zarar görmesine, ekolojik ve ekonomik açıdan büyük kayıplara neden olabileceği açıktır." (İLKHA)