• DOLAR 32.563
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2434.268
  • ...
Mursi`ye Dünya Tebrik Yağdırdı, israil Endişeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır’da Müslüman Kardeşler Cemaati’nden doğan Özgürlük ve Adalet Partisi’nin adayı Muhammed Mursi’nin Mısır Cumhurbaşkanlığı yarışını kazanması Arap ve uluslararası çevrelerce memnuniyetle karşılandı. Mursi bu seçimleri kazanarak Hüsni Mübarek’i deviren 25 Ocak 2011 devriminin ardından Mısır’ın ilk cumhurbaşkanı olmuş oldu.

Mursi’nin, Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik’e karşı seçimleri kazanması çeşitli dünya ülkelerinde büyük ilgi gördü. Geniş kitlelerce bu zafer; ‘uzun vadeli sonuçları Mısır sınırlarını aşacak tarihi bir olay’ olarak nitelendirildi.
Bu bağlamda İslami Direniş (Hamas) Hareketi Sözcüsü Fevzi Burhum şöyle dedi: ‘Mısır halkı sadece Mısır için değil Arap ve İslam dünyası için bir başkan seçmiştir.’

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih’in Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul ise şöyle konuştu: ‘Mısır halkına başarı ve istikrar diliyoruz. Mısır halkı kimi seçerse yanlarındayız.’

İsrail de Mursi’nin seçilmesine saygısını dile getirerek Kahire’deki yeni hükümeti, devrik lider Hüsni Mübarek’in 33 yıl boyunca koruduğu Barış Antlaşması’nı aynı şekilde gözetmeye teşvik etti.

İsrail gazeteleri endişeli
İsrail gazeteleri ise Mursi’nin kazanmasından yana duyduğu endişeyi dile getirdi. Örneğin en çok okunan Yedioth Ahronoth gazetesi ilk sayfasında ‘Mısır’da karanlık’ şeklinde manşet kullandı. Gazete, Mursi’nin ülkesinin uluslararası anlaşmalara bağlı kalacağı sözü vermesine karşın şöyle yazdı: ‘İsrail, Mısır’da radikal İslam’ın iktidara gelmesinden endişe duymaktadır.’


Öte yandan birçokları da Mursi’nin zaferini Tunus, Libya, Yemen ve Mısır liderlerini düşüren Arap Baharı Devrimleri çerçevesinde değerlendirdi.

Bu kapsamda Mısır’a büyük askeri yardımlar sunan ABD, seçim sonuçlarını kutladı. Ancak aynı zamanda Mursi’den istikrarı sağlamak için uğraşmasını beklediğini de vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney yayınlanan bildiride şöyle dedi: ‘Seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin bu tarihi vakitte yeni hükümetin kurulması için tüm kesimler ve güçlerle temaslarda bulunarak ulusal birliği sağlamaya çalışmasının gerektiğine inanıyoruz.’ Sözcü yeni lideri Mısır’ın bölgede barış, güvenlik ve istikrarın destekçisi kalacağına dair güvence vermeye çağırdı.

Obama da tebrik etti

Amerikan Başkanı Barack Obama da Mısır’ın yeni başkanını telefonla arayarak tebrik etti. Obama, yeni başkan Mursi ile karşılıklı saygı çerçevesinde çalışmaları sürdürme rağbetini dile getirdi. Aynı şekilde seçimleri kaybeden aday Ahmet Şefik’i de telefonla arayarak kendisini Mısır’daki siyasi hayatta rolünü sürdürmeye ve Mısır halkının birliğinin sağlanması yolunda çalışmaya teşvik etti.

İran dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada da ‘Mısır devrimi şehitleri’ övüldükten sonra şöyle dendi: ‘Mısır halk devrimi hareketi, İslami uyanışın ve Ortadoğu’da yeni bir değişim döneminin son evrelerindedir.

Müslüman Kardeşler’in adayının Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması Avrupa düzeyinde de büyük ilgi ile karşılandı. Zira İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mursi’nin kazanmasından yana memnuniyetini dile getirerek kendisini köprüler kurmaya, insan, kadın ve dini azınlıkların haklarını korumaya çağırdı.

Mursi’nin zaferini kutlayan Arap ülkeleri arasında ise Katar, Kuveyt, Sudan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Libya yer aldı.

Katar Devleti’nden yapılan açıklamada ‘kardeş Arap ülkesi Mısır ve aziz halkı ile seçilmiş başkanı Muhammed Mursi’yi kutlarız’ ifadelerine yer verildi. Ayrıca bu yeni tecrübenin korunması ve başarılı kılınmasında oynadıkları rolden ötürü Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi ile Mısır Yargısı’na da takdir sunuldu.
Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasından ötürü Dr. Muhammed Mursi’yi kutlayanlar arasında Geçici Ulusal Meclis Danışmanı Mustafa Abdulcelil, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ve Filistin Sultası Başkanı Mahmud Abbas da yer aldı.

Timetürk

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir