• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
İstanbul Türkiye`nin Sağlık Üssü Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, kentin birkaç yıl içinde tamamlanması planlanan dev sağlık kompleksleriyle Türkiye’nin sağlık merkezi olacağını açıkladı. Dokucu, “Toplamda 4 milyar liralık sağlık yatırımı planlıyoruz. Bunlar kente 15 bin 126 yeni yatak kazandıracak” dedi.

Star’da yer alan habere göre, 6 bin 307 yataklı üç dev sağlık kompleksinin ilki İkitelli’de yapılacak. 8 binadan oluşacak kompleks içinde 479 yataklı genel hastane, 347 yataklı onkoloji hastanesi, 451 yataklı çocuk hastanesi, 451 yataklı kadın doğum hastanesi, 279 yataklı kardiyoloji ve kalp damar hastalıkları hastanesi, 347 yataklı nörolojik ve ortopedik bilimler hastanesi, 128 yataklı psikiyatri hastanesi ile 200 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesi olacak.

Ayrıca 2 bin yataklı Süreyyapaşa Sağlık Kampüsü ve bin 625 yataklı Bakırköy Sağlık Kampüsü diğer iki sağlık kompleksi olarak hizmete girecek. Şişli Etfal Hastanesi’nin erişkin bölümünün de Seyrantepe TT Arena Stadı’nın yanındaki araziye taşınacağına belirten Dokucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “650 yataklı bir hastane olacak. 2013 sonunda Şişli Etfal erişkin bölümleri oraya taşınacak. Eski bina da çocuk ve kadın doğum hastanesine dönüştürülecek.

ANADOLU YAKASINA İKİ KOMPLEKS

Ayrıca Anadolu yakasına da iki büyük hastane kompleksi geliyor. Kartal Lütfi Kırdar EAH bahçesinde devam eden bir inşaat var. Tek aşamada 850 yatak yapılacak. Ümraniye EAH bahçesine de 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi yapılıyor. Göztepe EAH bahçesine 800 yataklı yeni bir hastane geliyor. 2015-2016’da gerçekleştirilecek. 10 proje var ama 40 değişik proje üzerinde de çalışıyoruz.”

DEVLET AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DE DEVREDE

Ağız-diş sağlığı hizmetinin bir zamanlar tamamen özel sektörün elinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dokucu, şu bilgileri verdi: “2003 yılına göre SGK kapsamında 323 diş hekimi varken bu yıl 820 hekime ulaşmışız. Bakılan hasta sayısı 378 binden 3 milyon 737 bine çıkmış. Yani 10 kat artmış. En önemlisi de nitelikli tedavi dediğimiz protez yapımı, implant gibi uygulamaların sayısı 62 binden 831 bine çıkmış. Sağlık Bakanlığı olarak iftihar tablomuzdur ağız diş sağlığı hizmetleri. Vatandaş tamamen özele mahkûmdu eskiden. Hali hazırda özele gitmek durumunda yine de. Çünkü arz ve gerçek hasta sayısı arasında uçurum var. Dengeleri bozmadan bu işi yürütmek gerekiyor. Hem muayenehanesi olan hekimlere zarar vermeden bu işi yürütmek lazım hem de ihtiyacı karşılamak lazım. Hastalıklar ihmal ediliyor, vatandaş özele gidip para verme sıkıntısı olduğu için zorunlu olmadığı sürece hekime gitmiyor. İşte devlet olarak bu kapıyı araladığınızda bu kapıdan geçecek çok sayıda insan var.”

OKMEYDANI SAĞLIK KOMPLEKSİ OLUYOR

Şu an ihale edilmiş veya edilmek üzere olan, hepsi 2012’de gerçekleştirilmek kaydıyla çok büyük hastane hazırlıkları olduğunu anlatan Prof. Dokucu, şu bilgileri verdi: “İsimleri, yerleri, bütçeleri, hepsi organize edildi. Bunların hemen hepsi çok büyük hastaneler olacak. Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) mesela. İki aşamalı yeniden yapılacak bu hastane. Bahçesinde halen inşaat devam ediyor. Önce 600 yataklı bir hastane olacak, eski hastaneyi oraya taşıyacağız; daha sonra da 860 yatağa tamamlayacağız. 2012 o anlamda kritik. Okmeydanı gibi bir yer büyük bir kampüse dönüşecek. İçinde ağız diş hastanesi, kadın doğum ve çocuk hastanelerinin bulunduğu bir kompleks olacak.”

Star

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir