• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...
Suriye İçin İlk Yaptırım Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cidde`de 24 Haziran 2012 tarihinde Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısında Suriye, Filistin, Sudan ve Mali`deki gelişmeler ele alındı.

Suriye`nin kendi vatandaşlarına yönelik artan şiddet eylemleri kınanarak, bu ülkenin İİT üyeliğinin askıya alınması yönünde tavsiye kararı alındı. Suriye`nin bir Türk askeri uçağını düşürmesinin şiddetle kınandığı toplantıda, bunun bölge güvenliği ve istikrarına yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı. İİT Dışişleri Bakanları BM ve Arap Ligi Ortak Temsilcisi Kofi Annan`ın Altı Maddelik Planının tüm unsurlarıyla belli bir takvime göre acilen uygulanmasını desteklerken, BM Güvenlik Konseyinin Suriye`de süregelen şiddet ve vahşetin durması amacıyla üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi çağrısında bulundular.

Toplantıda ayrıca, İsrail`in işgal ettiği Filistin topraklarında yürüttüğü yasadışı yerleşim ve yayılma politikası kınanarak, barış sürecinin devamı bakımından uluslararası çabaların İsrail`in yerleşim politikasının engellenmesi üzerinde yoğunlaşması gerektiği ifade edildi. İsrail`in Gazze`ye yönelik artan saldırılarının da kınandığı toplantıda, Gazze üzerinde İsrail`in tek taraflı olarak uyguladığı yasadışı ambargonun kaldırılması çağrısında bulunuldu. Bu bağlamda ayrıca, İsrail`in Gazze`ye yardım götüren uluslararası yardım konvoyuna 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası hukuka aykırı bir biçimde gerçekleştirdiği saldırıdan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi şiddetle kınanarak, BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde oluşturulan Uluslararası Araştırma Misyonunun vardığı sonuçlara riayet etmesi talep edildi.

Toplantı kapsamında ayrıca Sudan ve Mali`deki çatışma ve gerginlikten duyulan endişe beyan edilerek, bu ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliği desteklendi ve anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğinin altı çizildi.

İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Suriye bağlamında, kutsal Ramazan ayına yaklaştığı da dikkate alınarak, Suriye`de masum sivil halka yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve şiddetin durması çağrısında bulundu. Genel Sekreter İhsanoğlu ayrıca, Suriye tarafından bir Türk askeri uçağının düşürülmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, bu olayın bölge güvenliği ve istikrarı bakımından tehlike oluşturduğunu vurguladı.

Genel Sekreter konuşmasının sonunda, Mısır`daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı ilan edilen Mursi`yi tebrik ederek, seçimlerin başarılı bir şekilde icra edilmesinin Mısır`da demokrasinin gelişmesi bakımından memnuniyetle karşıladığını ve bunun geleceğe yönelik umutlu bir tablo çizdiğini belirtti ve yeni Cumhurbaşkanı Mursi`ye başarılar diledi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir