• DOLAR 32.37
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2325.463
  • ...

Memur ve emeklilere ödenecek zam ve 5.5. aylık fark için bütçeden 3 milyar lira civarında ek bir para çıkışı gerekiyor.

Star`ın haberine göre; Memur toplu sözleşme görüşmelerinin ardından devreye giren Hakem Heyeti’nin kararıyla yüzde 4 zam alan memur ve memur emeklilerinin zam ve 5.5 aylık maaş farklarını önümüzdeki hafta ödemeye hazırlanan Maliye Bakanlığı’nı Haziran sıkıntısı sardı. Memur ve emeklilere ödenecek zam ve 5.5 aylık farklar için bütçeden ilave 3 milyar lira civarında bir para çıkacağı hesaplanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Mayıs ayı bütçe rakamlarıyla ilgili yaptığı bir değerlendirmede, “Haziran ayında bütçe biraz sıkıntılı” sözlerinin ardında bu ilave rakamların yattığı belirtiliyor.

Geçen ay yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ile sendikaların anlaşamaması üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memura 2012 için yüzde 4+4, 2013 içinse yüzde 3+3 zam vermişti. Ancak ödemeler Haziran ayı maaşına yetiştirilemedi. Ayrıca kamu çalışanlarına geriye dönük olarak 5.5 aylık maaş farkı doğdu. Bu hafta ödemelerin yapılması bekleniyor.

10 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE PARA YATIRILACAK

Maliye Bakanlığı’nın yetiştiremediği zam ve fark hesaplarıyla ilgili ödeme hedefinin önümüzdeki hafta Salı günü hesaplara yatması yönünde olduğu belirtiliyor. Böylece Maliye Bakanlığı, Haziran ayı hesaplarından mevcut maaş ödemelerine ek olarak zam ve zam farkları olmak üzere 10 milyar liranın üzerinde bir ödeme yapması bekleniyor.

Haziran 2012 döneminde geçen yıl getirilen “af/alacak yapılandırması”nın peşinat tahsilatı bu yıl olmayacak olması nedeniyle gelirlerde bir azalma, memur toplu sözleşmesinden gelecek birikimli yükün etkisiyle harcamalarda bir artış bekleniyor. Geçen yıl Haziran ayında bütçe gelirleri yeniden yapılandırma gelirleri tahsilatı nedeniyle çarpıcı bir şekilde artmıştı. Geçen yıl yapılandırmadan 8 milyar liralık tahsilat sağlanmıştı. Bu yıl Haziran ayında böyle bir tahsilat olmayacak.

YAZILI AÇIKLAMADA BULUNACAK

Maliye Bakanı Şimşek’in de, bu durum nedeniyle Haziran 2012 dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili endişeli olduğu ifade ediliyor. Bu kapsamda Şimşek’in yapılandırması gelirinin bu Haziran’da olmaması nedeniyle gelirlerde bir azalma, memur toplu sözleşmesinden gelecek birikimli yükün etkisiyle harcamalarda artışın kamuoyuna detaylı anlatılmasını istediği belirtiliyor. Bu kapsamda Haziran ayı bütçe rakamlarının bir basın toplantısıyla değil, detaylı bir yazılı açıklamayla duyurulacağı belirtiliyor.