• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Yargıtay`dan Önemli Karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yargıtay, suça sürüklenen küçük çocukların yargılamalarında uyulması gereken kurallar hakkında önemli bir karar vererek, küçük çocuk için verilen kararda “sanık” ifadesinin kullanılmasını bozma nedenlerinden biri yaptı.

Ayrıca, suça sürüklenen çocukların yargılamalarının kapalı oturumlar halinde yapılmasını, bu duruşmalara savcının katılamayacağını ve kısa süreli cezaların ise seçenek yaptırımlara çevrilmesini istedi.

YARGILAMA, ÇOCUK KANUNUNA GÖRE OLMALI

Yargıtay 15. Ceza Dairesi, 7 Şubat 2012’de çocuklar için önemli bir karar verdi. Yargıtay, 15 yaşından büyük ve 18 yaşından küçükler için “sanık” ifadesinin kullanılmasını hukuka aykırı buldu.

Star Gazetesi`nin haberine göre Yargıtay, kanunlarda suç sayılan fiilleri işledikleri için soruşturma ve kovuşturma yapılan 18 yaşından küçükler için “suça sürüklenen çocuk” ifadesi kullanıldığını hatırlattı.

Daire, “Hakkında güvenlik tedbirine karar verilen çocuk için suça sürüklenen çocuk ifadesinin kullanılması gerekirken, sanık ifadesi kullanılamaz” dedi. Yargıtay, çocuk mahkemeleri ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri’nin olmadığı yerlerde suça sürüklenen çocukların yargılamalarının Çocuk Kanunu kapsamında yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 15. Ceza Dairesi, çocukların yargılamalarının kapalı oturumlarda yapılacağını ve hükmün de yine kapalı oturumda açıklanacağını kaydetti. Daire, yerel mahkemenin bu kurala uymamasını da bozma nedeni yaptı.

SOSYAL İNCELEME DE YAPILMASI GEREKİR

Yargıtay’ın bozma gerekçelerinden birini de çocukların işledikleri fiilin hukuku anlam ve sonuçlarını algılama, bununla ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin olup olmadığının belirlenmesi için sosyal inceleme yapılması gerektiği konusu oluşturdu.

Yargıtay, yerel mahkeme eğer bu yönde bir inceleme yapmamışsa bile bunun gerekçesini kararında belirtmesi gerektiğini de kaydetti. Yargıtay 15.Ceza Dairesi, çocuklar hakkında verilen kısa süreli cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmesini de istedi. Suça sürüklenen çocuk hakkında bu yönde bir karar verilmemesi de bozma nedeni yapıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir