• DOLAR 32.602
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2495.037
  • ...
Kırk Yıllık Mangal Kömürcüsü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber pikniğe çıkan halkın vazgeçilmezi arasında yerini alan mangal kömürlerini satarak geçimini sağlayan Faydalı ailesi, Van`da piknik mevsiminin tam anlamıyla başlamasıyla beraber adeta başlarını kaşıyacak vakit bulamıyor.

Ailenin reisi olan Tevfik Faydalı üç çocuğuyla beraber yoğun olarak çalışırken, yıl boyunca kömür satışlarının olmasına rağmen özellikle Van`da piknik mevsiminin daha yoğun olarak yaşandığı şu günlerde işlerinin de o oranda yoğunlaştığını belirtti.

Çalıştıkları işle ilgili detaylı bilgi veren Tuncer Faydalı ise bu işi ailece yaptıklarını dile getirerek, \"Şu an aile olarak bu işe yoğunlaşmış durumdayız. Gördüğünüz gibi başımızı kaşıyacak zamanımız bile yok. Babamla beraber ikimiz bu dükkanda gün boyunca ambalajlama yapıyoruz ve gelen müşterilerimizin siparişlerini yetiştirmeye çalışıyoruz. İki kardeşim de depoda ilk ambalajlamayı yapıyorlar.\"dedi.

Kendilerine gelen kömürün genellikle Çanakkale`den geldiğini söyleyen Faydalı, \"Gelen kömürleri depomuza indiriyoruz. Çuvallar içinde gelen kömürler özel elekler üzerine boşaltılarak önce tozdan arındırılır. Ardından ilk ambalajına yani siyah naylon poşetlere koyuyoruz. Ardından depomuzdan hamal arabasına yükleyerek buradaki dükkanımıza getiriyoruz. Buraya geldikten sonra da asıl ambalajına alıyoruz.\" diyerek yaptıkları işlemleri özetle anlattı.

İki Kuşak Mangal Kömürü Satarak Ekmek Yiyorlar
Yaklaşık yirmi yıl önce dükkanı devralıp mangal kömürü işine başladıklarını söyleyen Tuncer Faydalı, \"Biz dükkanı yirmi yıl önce devraldık. Bizden önce bu dükkanı işletenler de aynı işi yirmi yıl boyunca yapmışlar. Yani anlayacağınız bu dükkanda tam kırk yıldır iki kuşak mangal kömürü satarak ekmek yiyor. Allah`a hamdolsun rızkımızı bu vesileyle gönderiyor.\" Diyerek helalinden rızık kazanmanın önemli olduğunun altını çizdi.

Tek müşterilerinin yaz mevsiminde piknikçiler olmadığını da söyleyen Faydalı, \"Lokantalardan, farklı iş yerlerinden de müşterilerimiz var. Bir de kış aylarında özelikle işlerin azaldığı dönemlerde ek bir gelir olması için bisiklet yedek parçası da satıyoruz. Bu konuda da yine Van`da en eski iş yerlerinden biri sayılırız.\" dedi.

Kendilerinin yirmi yıldır hamallığını yapan ve hamal arabasıyla kömürlerini depodan dükkanlarına taşıyan bir çalışanlarının olduğunu dile getiren Faydalı, \"Bu arkadaşımızın adı Cafer Dinçerdir. Tam yirmi yıldır kömürlerimizi taşıyor. Bizden önce de aynı bu dükkanın on yıl boyunca kömürlerini taşımış. Bu gerçekten sabır, azim ve irade isteyen bir iştir.\" diyerek hem memnuniyetini hem de takdirlerini dile getirdi. (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir