• DOLAR 32.576
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2431.492
  • ...
Cennet hayatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sedat Şaran

Bu kapı Ondan önce hiç kimseye açılmayacaktır. Giriş esnasında bütün mü’minler, görevli melekler tarafından karşılanacak ve: “Selam olsun sizlere! Hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak girin.” (Zümer, 73) diyeceklerdir. Buhari, Müslim, Tirmizi’nin çeşitli rivayet kanallarından aktardıkları hadislere göre; mü’minler dolunay veya parlak yıldızlar gibi ışık saçarak cennete girecekler, orada diledikleri gibi yiyip içecekleri halde abdest bozma ihtiyacı hissetmeyecekler, sümkürüp tükürmeyeceklerdir. Aldıkları gıdaların sindirimi hoş kokulu geğirti ve terden başka bir külfet getirmeyecek.
 

Fatır süresinde: “Ki, O bizi kendi fazlından (ebedi olarak) kalınacak bir yurda yerleştirdi; burada bize bir yorgunluk dokunmaz ve burada bize bir bıkkınlık da dokunmaz.” (Fatır, 35) buyurduğu gibi cennet halkına yorgunluk ve usanç gelmeyeceği için uykuya da ihtiyaç duymayacaklardır. Nitekim Cabir b. Abdullah (ra)’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sav)’e “Cennetlikler uyur mu?” diye sorulmuş O da şöyle buyurmuştur: “Uyku, ölümün kardeşidir. Cennetlikler uyumazlar.” (Taberani)
 

Cennet ehlinin imkanlarını dile getiren bir hadisi şerifte cennetliklere şöyle nida edileceği kaydedilir: “Daima sağlıklı olup asla hastalanmayacaksınız, sonsuza kadar yaşayıp ölmeyeceksiniz, gençliğinizi koruyup hiçbir zaman ihtiyarlamayacaksınız, sürekli nimetler içinde olacak ve güçlükle karşılaşmayacaksınız.” (Müslim)
 

Konu ile ilgili hadis-i şeriflerin bazı rivayetlerinde cennete girecek olan erkeklerin, ataları Adem (as)’inki gibi bir bünyeye sahip olacakları anlatılır. Ayrıca bu erkeklerin daima otuz-otuz üç yaşında olmakla birlikte, bıyıkları yeni terlemiş sakalsız, gençler görünümlü arz edeceklerinden söz edilir. Kadınların ise çok güzel tenli ve çok değerli elbiselere bürünmüş halde bulunacakları ifade edilir.
 

Cennet ehlinin ruhi portreleri konusunda en çok vurgulanan özellik, onların gönüllerinde kin ve nefretin bulunmayacağı hususudur: “Biz onların göğüslerinde kinden ne varsa çekip almışız.” (A’raf, 43) şeklindeki ifadeler, cennete girecek olanların manevi bir arındırmaya tabi tutulacaklarının delilidir. Yine konuyla ilgili ayet ve hadislerin beyanına göre cennette kusursuz bir ahlaki hayat yaşanacak, cennetlikler arasında anlamsız ve gereksiz konuşmalar, suçlamalar olmayacak, tam bir dostluk ve kardeşlik hayatı hüküm sürecektir “Onların göğüslerinde kinden ne varsa tümünü sıyırıp çektik, kardeşler olarak tahtlar üzerinde karşı karşıyadırlar.” (Hicr, 47). “Orada ne saçma ve boş bir söz işitirler, ne de günaha sokma.” (Vakıa, 25)
 

Kötülüklerden korunmayı başaranlar, meleklerden gelen iltifatlarla cennete gireceklere şöyle diyeceklerdir: “Bize olan vadinde sadık kalan ve bizi bu yere mirasçı kılan Allah’a hamd olsun ki, cennetten dilediğimiz yerde konaklayabiliriz. (Salih) Amellerde bulunanların ecri ne güzeldir.” (Zümer, 74) Ayet-i Kerime’nin ifade tarzından, mü’minlerin yerleşim açısından serbestlik içinde olacakları anlaşılmaktadır.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir