• DOLAR 32.604
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2430.598
  • ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ``St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu`` kapsamında düzenlenen ``Türkiye`nin Değişen Yatırım Akışları`` başlıklı oturumda konuştu.

Yıldız, Türkiye`nin yenilenebilir kaynakları ve yerli kaynaklarıyla beraber geliştirebileceği birçok primer enerji kaynaklarına ek enerji üretim kaynakları bulunduğuna dikkati çekerek, ``Tam bir rekabetçi yapı içerisinde bunları sürdürmek istiyoruz. BOTAŞ`ın hakim piyasasında adım adım özel sektörle paylaşarak, özel sektörün payını artırmaya çalışıyoruz. En son Rusya Federasyonu ile beraber 6 milyar metreküplük doğalgaz kontratını bu şekliyle düzenleme gayreti içerisindeyiz. Enerji Borsasının kuruluyor olması benzer bir durumu oluşturuyor. Bizim Rusya Federasyonu ile geliştirdiğimiz nükleer güç santralları yapımı projesi, Güney Akım gibi bizim güney koridorunda bulunan bu proje demetinin önemli bir parçası`` diye konuştu.

"ELEKTRİK DAĞITIM İHALELERİNİ BU YIL SONUNA KADAR TAMAMLAMAK İSTİYORUZ"

Taner Yıldız, soruları yanıtlarken, elektrik dağıtım hizmetlerinin bu yıl sonuna kadar ihalelerini yapıp, süreci tamamlamak istediklerini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

``21 bölgenin 12 bölgesi ihale edilmişti. Diğer bölgeler de ihaleye hazır şekilde bu süreçten çıkacaktır diye düşünüyorum. Doğalgaz dağıtımında ise Ankara ve İstanbul haricindeki illerin hemen hemen hepsi özel sektör marifetiyle yapılıyor. Dağıtım hizmetleri özel sektör ağırlıklıdır diyebiliriz. Üretimde ise özellikle üretim santrallerini özelleştiriyoruz, rekabet ortamını daha da artırabilmek açısından, bir kısım rehabilitasyonları hızlandırmak açısından. Temel mantığımız şu; ne çok fazla kar verip bir sermaye transferi oluşturacağız -şu ana kadar yaptığımız gibi- ne de az kar verip sağlığından sorumlu olduğumuz özel sektörü zora sokacağız.``