• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
`Suriyelilere Kapılar Kapanmayacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rio de Janeiro’da devam eden Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı kapsamında Nepal tarafından düzenlenen ‘En az gelişmiş ülkeler ve Rio+20’ konulu oturumda konuşan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelere kayıtsız kalamayacağı söyledi.

21.YÜZYIL DAYANIŞMA YILI OLMALI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da hazır bulundu oturumda konuşan Erdoğan 21. Yüz yılın dayanışma yüz yılı olması gerektiğini belirtti. Erdoğan, "Biz 21 yüz yılın bir dayanışma ve paylaşım yüzyılı olmasını arzuluyor ve bunun içinde yoğun bir mücadele veriyoruz. Açıkçası biz bölgesel barış huzur, istikrar ve refahın bölgedeki her ülke için ne kadar hayati olduğunu bizzat tecrübe etmiş halende tecrübe eden bir ülkeyiz.” dedi.

SURİYELİLERE KAPILAR KAPANMAYACAK

Bölgedeki sorunlardan birinin de Suriye olduğunu işaret eden Başbakan Erdoğan, “Şu anda Suriye’deki olaylar sebebiyle ülkemize göç eden insan sayısı 31 bine ulaşmış vaziyette. Ve biz bu insanlara kapımızı kapayamayız. Kapımızı açtık ve ne kadar gelirse kabul etmeye mecburuz. Çünkü, bunu bir insani mesele olarak görüyoruz. Bu gerçekten yola çıkarak kendi ülkemizi büyütürken kendi ülkemizde huzur refah ve istikrara kavuştururken bölgemizin de aynı şekilde büyümesi refah ve huzura kavuşması için çok aktif politika izliyoruz.” diye konuştu.

İNSANİ YARDIMLAR 10 MİLYARI BULACAK

Türkiye’nin 2010 itibariyle gerçekleştirdiği resmi kalkınma yardımlarının 960 milyon dolar olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu rakamın 2011’de ise bir milyar 32 milyona ulaştığını kaydetti. Erdoğan,“Az gelişmiş ülkelere yönelik güçlü desteğimiz uluslar arası kalkınma işbirliği faaliyetlerimiz içinde özel bir yer tutuyor. En az gelişmiş ülkelerdeki doğrudan yatırımlarımızın 2020 yılına kadar 10 milyar dolara çıkartılması için hükümet olarak yatırımcılarımıza her türlü desteği vermeyi taahhüt ettik.” şeklinde konuştu.

GELİŞMİŞ ÜLKELER VEREN EL OLMALI

Uluslar arası toplumun az gelişmiş ülkelere yönelik desteğini artırması gerektiğine de vurgu yapan Erdoğan artık zamanın verilen vaat ve taahhütlerin fiiliyata geçme zamanı olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan, “Burada bir ifade kullanacağım. Bizde güzel bir söz var: Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Balı yemek lazım. Onun için biz de az gelişmiş ülkelere balı yedirmemiz lazım.” diyerek bu konudaki dayanışmanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin veren el konumunda olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan`ın konuşması salondakiler tarafından alkışlandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir