• DOLAR 32.6
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2497.098
  • ...
Yeni Üniversite Kanunu Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK`e Türkiye`ye yakışan bir üniversite kanunu hazırlanması konusunda talimat verdiğini belirterek, ``İnanıyorum ki yeni üniversite yasası Türkiye`nin çok büyük bir kazanımı olacak`` dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğrenci Merkezi`nde düzenlenen temel atma, açılış ve hayırseverlere plaket takdimi törenine katılarak konuşma yaptı.

Doğduğu yerde bulunmaktan herkesin mutluluk duyacağını belirten Gül, hayatını başka yerlerde devam ettiren hemşehrilerini bugün burada görmekten duyduğu mutluluğu ifade etti. Değişen dünyada insanların büyük kısmının hayatlarını doğdukları yerlerde sürdürmediklerini ancak memleketleriyle ilişkilerini de kesmediklerini dile getiren Gül, ``Bugün hep beraber Kayseri`de bunu yaşıyoruz`` diye konuştu.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi`nin tam bir üniversite olmasında emeği geçenlere teşekkür eden Gül, üniversitenin bu duruma gelmesindeki en büyük payın, herkesi harekete geçiren ve organize eden Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özhamurkar`da olduğunu vurguladı. Gül, ``Böyle bir kararlılık olmasaydı herkes böyle toplanamazdı. Ondan dolayı Kayseri örnek oluyor. Gittiğim illerde ben söz etmeden onlar `Kayseri`yi örnek alıyoruz` diyorlar. Birçok ilde buna benzer yeni ve güzel işler ortaya çıkıyor`` dedi.

-``Kayseri, bir eğitim merkezi haline geldi``-

Kayseri`nin dört üniversitesiyle eğitimde önemli bir noktaya geldiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, eskiden üniversite okumak için Kayseri`den İstanbul ya da Ankara`ya gidildiğini, bu şehirlerdeki ilk limanların da ``Kayseri yurtları`` olduğunu söyledi. Kendisinin de İstanbul`a ilk gittiğinde 1,5 yıl bu yurtta kaldığını anlatan Gül, ``Ben de oraya sığındım ve bir buçuk sene kadar o yurtta kaldım. Biz, İstanbul`u tanıdıktan sonra ayrıldık, uçmayı öğrenen kuşlar gibi uçtuk`` ifadesini kullandı.

Kendi gibi birçok kişinin üniversite okumasının ve ailelerin gözlerinin arkada kalmamasının en büyük sebeplerinden birisinin bu imkanı sağlayan hayırseverler olduğunu kaydeden Gül, şimdi gönüllü olarak üniversiteye katkı sağlayan ailelerin bu geleneği devam ettirdiklerini belirtti.

Gül, hayırseverlere ``Kimse sizi zorlamadı. Siz, gönüllü olarak `evet` dediniz. Sadece sizleri değil aileleri de tebrik etmek gerekiyor. Aileler destek vermeseydi kendi kazançlarınızı bu şekilde buraya ayıramazdınız. Kayseri, bir eğitim merkezi haline geldi`` diye seslendi.

Bir kente gelecek değerli beyinlerin başta okullar olmak üzere kentin imkanlarını değerlendirdiğini anlatan Gül, bu yüzden de eğitime öncelik verilmesi gerektiğine işaret etti.

``Eğitilmiş, nitelikli insanlar her şeyi organize ederler, ama sizin bilgi, görgü sahibi, vizyon sahibi, yetişmiş insanınız yeteri kadar yoksa o zaman mesafeler hızlı katedilemez. O yüzden ülke olarak da eğitime çok önem veriyoruz`` diyen Gül, bugün bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını vurguladı.

-``Türkiye`ye yakışan yasa`` talimatı-

YÖK`e bir süre önce ``Bugünkü Türkiye`ye yakışan ve geleceğin Türkiye`sini de dikkate alan yeni bir üniversite kanunu hazırlayın. Bunu herkesle bütün üniversitelerle tartışın`` diye talimat verdiğini aktaran Gül, birçok üniversitede konuyla ilgili toplantılar yapıldığını ve kanunun çatısının ortaya çıktığını, gelecek yasama yılında TBMM`de yasanın ele alınmasını umduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ``Üniversite yasaları, üniversiteler daima tartışmalı olur. Üniversite öğrencileri, öğretim üyeleriyle ilgili konular daima tartışmalı olur. `Ne kadar çok konuşarak, fikri olan insanların düşüncesini alarak bu kanunu yaparsak o kadar az tartışma yaşarız ve o kadar da kolay bu kanunu geçiririz` talimatını vermiştim. O doğrultuda işler devam ediyor. İnanıyorum ki yeni üniversite yasası Türkiye`nin çok büyük bir kazanımı olacak`` değerlendirmesinde bulundu.

-Toplum ve sanayiyle bütünleşmiş üniversite-

Törende konuşan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney de kendileri için büyük önem taşıyan bugünde Cumhurbaşkanı Gül`ü aralarında görmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, desteği için teşekkür etti.

Eğitilmiş insanların ülkelerin kalkınmasındaki en önemli faktör olduğunu belirten Güney, uygarlık yarışında üniversitelerin ülkelerin öncü kuruluşları arasında yer aldığını kaydetti. Sürdürülebilir ekonomik büyüme, iyi eğitilmiş sağlıklı bir toplum ve temiz, ekolojik çevre için inovasyona önem verilmesi ve ülkenin kalkınma stratejisinin buna dayanması gerektiğine dikkati çeken Güney, bunun sadece ekonomiyi değil uluslararası saygınlık ve siyasi gücü de etkilediğini söyledi.

Üniversitenin 2009 yılında kurulduğunu, 2011-2012 eğitim öğretim yılında işletme, iktisat ve inşaat mühendisliği bölümlerine ilk lisans öğrencilerinin alındığını anlatan Güney, dünya standartlarında eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Mezunların iş arayan değil, kendi işlerini kuran ve istihdam yaratarak ülke ekonomisine katkıda bulunan bireyler olmalarını istediklerini dile getiren Güney, toplum ve sanayiyle bütünleşmiş bir üniversite olacaklarının altını çizdi.

Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar da verdiği büyük destek için Cumhurbaşkanı Gül`e teşekkür ederek sözlerine başladı. Üniversitenin üst ve altyapı eksiklerinin herkesin yardımıyla kısa sürede tamamlandığını anlatan Özhamurkar, 22 ay önce Gül`ün katılımıyla iki binanın temelini attıklarını, geçen süre içerisinde üç fakülte binası, öğrenci merkezi, yurt, kütüphane, spor salonu, lojmanlar ve spor alanlarının tamamlandığını söyledi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi isminin sadece kar gayesiyle kurulan bazı vakıf üniversiteleriyle birlikte anılmasından duydukları rahatsızlığını dile getiren Özhamurkar, üniversitelerin vakıf, özel ve devlet olarak sınıflandırılması gerektiğini belirtti.

-Hayırseverlere altın madalyon-

Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteye katkı sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asaf Mehmetbeyoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Hasyüncü ile üniversitenin bazı birimlerini yaptıran ve yaptıracak olan hayırseverlere altın madalyon verdi.

Gül, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki ve üniversite yöneticileriyle temsili kurdeleyi keserek, bazı birimlerin açılışını gerçekleştirdi.

Törenle Süleyman Çetinsaya Eğitim ve Kültür Merkezi, Milli Eğitim Vakfı tarafından yaptırılacak Ar-Ge merkezi ve Özkaramete ailesinin yaptıracağı lojman inşaatlarının temeli de atıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, törene katıldığı eşi Hayrunnisa Gül ile kampüs içinde yürüyerek, spor merkezini gezdi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir