• DOLAR 32.482
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2478.963
  • ...
YÖK Başkanı`ndan Acı İtiraf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya, YÖK`ün dünyaya açılmasındaki önemli bir engeli dile getirdi. Özcan, Ardahan`da düzenlenen `Kafkasya Üniversiteler Birliği 1. Olağan Kongresi`ne katıldı. YÖK`teki gelenekleri kısa sürede yıkmanın kolay olmadığını belirten Özcan, YÖK`ün Türkiye`nin kurucusu olduğu üniversiteye denklik vermediğini ifade etti.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen kongreye, Türkiye, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Nahçıvan ve Rusya`ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti`nden 21 üniversite rektörü katıldı.

Kafkasya Üniversiteler Birliği`nin 2009 yılında 7 üniversite rektörünün kurucu üyeliğiyle Ardahan`da kurulduğunu hatırlatan ARÜ Rektörü Prof. Dr.RamazanKorkmaz, birliğin üye sayısının 21`e ulaşmasının önemsenmesi gerektiğini belirtti. "Amacımız, bu bölgede üniversitelerin araştırma projelerini birleştirmektir." diyen Rektör Korkmaz, "Biz bugün akademik bir açılım yaptık. Bunun arkasını diğer unsurlar tamamlayacak. Üniversiteler kendi aralarında bilimsel bilgi ve birikimi paylaşacaklar. Öğrenci ve öğretim elemanı sirkülasyonunu sağlayacaklar. Ama her şeyden en önemlisi, sınırlar aşılacak. Önce Kafkasya, daha sonra dünyaya açılacağız." diye konuştu.

DENKLİK SORUNU

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, kongrede denklikle ilgili sorunları dile getirdi. Denklik probleminin çözülmesini istedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, konuyla ilgili talebi ilginç bir örnekle cevapladı. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "YÖK`te öyle bir gelenek var ki, onun yıkılması zaman alacak." dedi. Özcan, şunları kaydetti:

"Eğer biz yurt dışında üniversite okuyanlara denklik vermezsek, onlar da bizim diplomalarımızı denk kabul etmezse, o zaman bir öğrenci alışverişinden bahsetmek mümkün olmaz ve yolu kapatırsınız. Biz mümkün olduğunca açmak istiyoruz. Fakat YÖK`te yıllardan gelen öyle bir gelenek var ki, o gelenekleri de öyle çok kısa sürede yıkmak kolay değil. Bir zamanlar YÖK`te ismi Arapça yazılan hiçbir üniversitenin diplomasına denklik verilmemiş. Yani şimdi bunun üniversitenin başarılarıyla alakalı bir durum değil. Bu başka şeylerle alakalı bir durum. Öylesine kökleşmiş teamüller var ki YÖK`te, onları yıkmak çok zor oluyor. Malezya Üniversitesi benim gidip 2 yıl çalıştığım bir okul. Türkiye ülke olarak üniversitenin kurucusu üyesinden bir tanesidir. Ama Malezya Üniversitesi`nden alınan diplomalara biz denklik vermedik. Yani maalesef kendi açtığımız bir üniversiteye denklik vermemekle karşı karşıyayız. Yani bunun bir izahı yok. Nasıl izah edebilirsiniz? Biz üniversitenin kurucu üyesiyiz." dedi.

Kongreye, Türkiye`den Atatürk, Ardahan, Artvin, Çoruh, Kafkas, Iğdır, Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Erzurum teknik, Gümüşhane ile İran`dan Tebriz Azadi İslami ve Tebriz, Azerbaycan`dan Asiya ve QafPaz, Dağıstan Devlet, Ahıska Devlet, Nahçıvan Devlet ve Nahçıvan Özel Üniversitesi, Gürcistan`dan Akaki Tsereteli Kutaisi Devlet, İlia Devlet ve İvane Çavakhişvili Tiflis Devlet üniversitelerinin rektörleri katıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir