• DOLAR 32.586
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2415.317
  • ...
GAP VI. Tarım Kongresi Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Kongreye Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü İ.Halil Mutlu, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Çullu, DSİ Bölge Müdürü Said Umucu, GAP İdaresi Başkan Yardımcısı çeşitli illerden gelen akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Kongre Düzenleme Kurulu İdris Bahçeci kongrenin yapılış amacının bölgede tarımın problemlerini tartışmak ve özellikle GAP Eylem Planıyla birlikte bölgenin sulu tarıma geçilmesiyle birlikte sulamadan doğan sorunların tartışılacağını belirtti. Bahçeci, kongrede 132 bildirinin sunulacağını ve 3 gün süreceğini belirtti.

GAP VI. Tarım Kongresi`nde konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, bu tür bilimsel çalışmaların Şanlıurfa`da yapılmasından dolayı memnun olduğunu dile getirdi. Vali Okutan konuşmasının devamında, "İlk tarımın yapıldığı Şanlıurfa`da, tarım kongresi yapılması yakışmıştır.

Tarım çok büyük bir deryadır. Bu deryanın birçok alanı mevcuttur. Şanlıurfa tüm dünyanın heyecanlanacağı, ümitleneceği büyük bir coğrafyanın ismidir. Toprak kalitesi en yüksek illerin başında gelmektedir. Bereket deyince akla gelen coğrafya burasıdır. GAP`la birlikte Türkiye`nin sulanabilir arazisinin yüzde 11`i Şanlıurfa`dadır.

Ancak her şeyin temelinde halk vardır. Halkın sahip çıkması ve halkla birlikte hareket edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda sorunların çözümünde hep işaret ediyorum eğitim, eğitim, eğitim tek çözümümüz. Eğitim düzeyimizi artırmak zorundayız. Bunu başarabildiğimiz takdirde tarımdan, sanayiye birçok alanda büyük mesafe kat edeceğiz. Şanlıurfa, bizim gönül dünyamızın medeniyet dünyamızın merkezlerindendir.

Şanlıurfa illerden bir il değildir. Türkiye Şanlıurfa`yı bilmeli, öğrenmeli, tanımalıdır. Ülkemizin sorunlarına doğru çözümler üretmek için Şanlıurfa gerçeğini kavramalıyız. Şanlıurfa, Tevhid inancının tüm dünyaya yayıldığı merkezdir. Bizler bilgiyle, bilimle hem hal olmalıyız.

Burada öncülük yapacak kuruluşumuzda üniversitemize, kamu kurumlarımıza büyük görev düşmektedir bu sebeple altıncısı gerçekleştirilen tarım kongresinde önümüze her yıl için bir hedef koymalı, hem arazi bakımından hem de ürün çeşitliliği bakımından bölgemizi Türkiye`de ve dünyada önemli bir noktaya taşımalıyız" dedi.

Bu gün başlayan ve üç gün sürecek olan Kongre, öğlenden sonra yapılacak olan "GAP`ın Tarımsal Potansiyeli ve Geleceği" ve "İklim Değişikliklerinin Tarımsal Üretim ve Su Kaynakları Üzerine Etkisi" konularıyla ilgili oturumlarla devam edecek.

Ali Durmaz - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir