• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
İran ile Müzakerelerde İlerleme Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İran’ın tartışmalı nükleer programı ile ilgili müzakerelerin yeni turu pazartesi günü Rusya’nın başkenti Moskova’da başladı. İki gün devam edecek görüşmelere Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya`nın oluşturduğu 5 artı 1 grubunun temsilcileri, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İranlı Başmüzakereci Said Celili katılıyor.

İran’ın nükleer programı konusunda Moskova’da yapılan müzakerelerde ilerleme sağlanamadı.

Müzakerelerde İran’ı temsil eden diplomatlar Amerika ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların hafifletilmesini istedi. Yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran, uranyumu yüzde 20 seviyesine zenginleştirmeyeceğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya (P5+1) İran’a bu tür bir güvence verilemeyeceğini açıkladı. Müzakerelerde P5+1 ülkelerini temsil eden Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton, görüşmeyi “zorlu ve yoğun” olarak nitelendirdi.

Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, İran tarafından yapılan teklifin daha önceki iki görüşmede ele alındığını hatırlattı. İstanbul ve Bağdat’ta yapılan görüşmeler de sonuçsuz kalmıştı. Mann, zenginleştirme faaliyetleri tamamen askıya alınmazsa, yaptırımların ertelenmesinin veya hafifletilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Gözlemciler P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelerde sonuç alınmasını beklemediklerini kaydetti. Nisan ayından bu yana devam eden müzakerelerde ilerleme sağlanamıyor.

Batılı devletler İran’ın zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını; yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarını topraklarından çıkartmasını ve yeraltındaki Fordo nükleer tesisini kapatmasını istiyor. Buna karşılık P5+1 ülkeleri İran’a tıbbı araştırma reaktörü için nükleer yakıt sağlamayı teklif ediyor. İran ise bu teklifi yetersiz bulduğunu açıklamıştı.

Müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde ise İsrail`in İran`a hava operasyonu düzenlemesinden endişe ediliyor. İsrail, diplomatik yolların tükenmesi halinde İran`ın nükleer tesislerine operasyon düzenleyebileceğini açıklamıştı

Bu haberler de ilginizi çekebilir