• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çılgın Proje daha da Çılgın Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Makine yüksek mühendisi Basri Köseler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Kanal Projesi’ne katkı koyacak bir çalışma yaptı. Köseler’in projesine göre; açılacak kanalın iki yanına ulaşımı sağlamak amacıyla hava ray sistemi kurulacak. Böylece hem kanalın temelinin sağlam olması sağlanacak, hem de yolcu ve yük taşımacılığı gerçekleşecek.


Risk ve maliyet hesaplarını yaptığını söyleyen Basri Köseler, projeyi Başbakan Erdoğan’a gönderdiğini; ancak şu ana kadar herhangi bir cevap alamadığını söyledi. Köseler, yeni açılacak kanal için tasarladığı ilk yerli nükleer uçak gemisinin projesini de tamamlayarak yetkililere sunduğunu ifade etti.

KULESİ VE TEFEKKÜR MEZARI DA VAR

Bugüne kadar geliştirdiği ve onayını aldığı 160 projeden 50’sini hayata geçiren, 55 yıllık makine mühendisliği hayatında 87 adet kitap yazan öğretim görevlisi Basri Köseler, her gün sabah ezanından önce işe başlıyor ve günde 20 saat çalışıyor. Köseler, bu süre içerisinde proje üretiyor, maket yapıyor, şiir yazıyor. Ahmet Yesevi geleneğine sıkı sıkıya bağlı olan Basri Köseler, bahçesine kazdığı mezarda da kendi iç muhasebesini yapıyor. Köseler, bahçesinde bulunan ceviz ağacına yaptığı 12 metrelik tahta kulede de çalışmalarını sürdürüyor. Yazmış olduğu 87 kitap ve 160 projeyi Mühendisler Birliği’ne bağışlayan Köseler, tek isteğinin ürettiği eserlerin gelecek nesillere faydalı olması olduğunu söyledi.

Bugüne kadar geliştirdiği 160 proje arasında birçok probleme çözüm sunan Köseler, ürettiği projelerin hala Devlet Demiryolları, belediyeler ve özel sektör kuruluşlarında kullanıldığını belirtti. Hazırladığı projeye göre Karadeniz’den Marmara’ya yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda kanal açılacağını belirten Köseler, “Açılmışken sağına ve soluna iki tane benim hava ray sistemlerim var. Bir taraftan yolcu taşınacak. Bir taraftan da yük taşınacak. Bu, zeminin hem daha sağlam olmasını sağlayacak hem de projenin kendini ödeme süresini çabuklaştıracak. Fikrin ortaya atıldığı günlerde ben hemen projeye başladım. Önce basit hesaplarını yaptım. Daha sonra maketini yaptım. Maketten sonra risk analizini, maliyet hesaplarını yaptım. Fizibilite hesaplarını yaptım.” diye konuştu.

Proje kapsamında bir de yerli nükleer uçak gemisini tasarlayan Basri Köseler, söz konusu geminin Marmara’dan Karadeniz’e yeni açılacak kanaldan rahatlıkla geçebileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan’a proje hakkında bilgilendirme mektubu gönderdiğini ifade eden Köseler, “Tayip Bey`i bundan haberdar ettim. Ben kendilerine kitaplarımla beraber projenin özetini de gönderdim. Eline ulaştı mı ulaşmadı mı bilmiyorum.” şeklinde konuştu. İlk yerli Yüksek Hızlı Tren olan Türkmen YHT projesinin de raporlarını hazırlayarak götürdüğünü, hem kanal genişletme projesinin hem de Türkmen YHT’nin sonucu hakkında yetkililerden haber beklediğini belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir