• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
Hastane Çalışanlarına Hijyen Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hastane Konferans Salonu`nda düzenlenen seminere 125 personel katıldı. Seminerde hastane personeline bilgi veren DEAH Enfeksiyon Uzmanı Dr. Şafak Kaya, enfeksiyonun her zaman kapıda olduğunu söyledi.


Kaya, \"Evimizde nasıl hijyene dikkat ediyorsak, hastanede ve bulunduğumuz her ortamda buna dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde ileriye dönük önlenemez hastalıklar oluşabilir. Enfeksiyon her zaman kapımızdadır, dikkat edildiği takdirde enfeksiyonla bulaşan hastalıklardan uzak durulabilir. Hasta bakım alanlarında temiz bir çevre, temiz bir hastane enfeksiyonlarını önlemede önemli rol oynar. Hasta bakım alanlarında; çevredeki insan sayısı, aktivite miktarı, nem miktarı, mikrobik üremeyi destekleyecek materyalin mevcudiyeti, havada asılı bulunan mikroorganizmaların üreme hızı, yüzeylerin duvar ya da zemin olması göz önünde bulundurularak temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılmalıdır. Sağlık birimlerinde hijyeni sağlamak yeterli ve temiz su temini sağlanmalı, yataklar için yeterli zemin alanı oluşturulmalı, yataklar arasında yeterli mesafe sağlanmalı, yeterli el yıkama alan ve imkanı sağlanmalı, izolasyon odaları ve yüksek risk içeren ameliyathane transplantasyon üniteleri, yoğun bakım üniteleri gibi yerlerde yeterli havalandırma sağlanmalıdır. Hava, parçacık ve temas izolasyonu için yeterli izolasyon koşulları sağlanmalı. Yüksek riskli hastalarla teması minimuma indirecek trafik düzenlenmesi ve hasta transferini kolaylaştırılmalıdır\" dedi.


Enfeksiyon yayılmasını önlemek için temiz suyun çok önemli olduğunu belirten Dr. Şafak Kaya, hastanelerin temiz su temin etmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

 

Kaya, \"Hastanelerdeki su depolama tanklarından geliyorsa, bu tanklar periyodik temizlenmeli ve bakteriyel kontaminasyon açısından emniyeti kontrol etmek üzere düzenli örnekleme yapılmalıdır. Emniyetli içme suyu temini mümkün değil ise, su 5 dakika kaynatıldıktan sonra kullanılmalı veya su saflaştırma üniteleri kullanılmalıdır. Su hijyenik ortamda saklanmalı, su konteynerlerinin içine el sokulmamalıdır. Su sebillerde emniyetli şekilde kullanıma sunulmalı, açıkta bırakılmamalıdır. Su depoları, konteynerler ve soğutucular düzenli olarak temizlenmelidir\" diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir