• DOLAR 32.361
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.089
  • ...
BATMAN - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz` ın katılımları ile ilki 14 Haziran 2012 Perşembe günü Diyarbakır`da gerçekleştirilen \"GAP Eylem Planı Revizyon Toplantıları\"nın ikincisi 15 Haziran 2012 Cuma günü Mardin Hilton Garden Inn`de gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz, Güneydoğu Anadolu bölgesinde önemli gelişmelere vurgu yaparak, \"Sayın Başbakan tarafından 2008 yılında GAP Eylem Planı`nın ilan edildi. GAP Eylem Planı ilan edildikten sonra, bölgedeki kamu yatırımlarının ivmesinde çok ciddi bir artış meydana geldi ve toplam kamu yatırımlarının içinde sadece yüzde 7 civarında paya sahip olan GAP illerinin yatırımlarının yüzde 14`lere kadar çıktı\" şeklinde konuştu.

Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak`tan yaklaşık 200 paydaşın katıldığı toplantıda bölgedeki gelişmeleri sayısal verilerle aktaran Bakan Yılmaz, ülke ekonomisin büyümesinin değil, ülke içi adaletin önemli olduğunu vurgulayarak sosyal, çevresel, temel hak ve hürriyetleri kapsayan insan odaklı bir kalkınmanın fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde hedeflendiğini dile getirdi.

GAP`taki Kalkınma Süreci, Hiçbir Zaman Bitmeyecek
GAP denilince akla ilk enerji ve sulama konularının geldiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, \"Enerjide Ilısu Barajı sulamada da Silvan Barajı ile aslında bu kritik eşikleri aşmış oluyoruz. Önümüzdeki yıllarda zaten başlamış olan bu yatırımların tamamlanmasıyla, klasik anlamda GAP`ı bitirmiş olacağız. GAP`taki kalkınma süreci, hiçbir zaman bitmeyecek. Diğer bölgelerimizdeki kalkınma sürecinin bitmemesi gibi, bu bölgemizde de bitmeyecek. Yeni dönemde hem klasik anlamda GAP`ı tamamlayacak yatırımlar hem de yeni GAP kalkınma anlayışımızı yansıtacak eylemlerle birlikte GAP Eylem Planımızı revize edeceğiz\" dedi.

Bakan Yılmaz, GAP Projesi`nin artık sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşan bir altyapı projesi olmadığını belirterek, projenin, yeni kurulan kalkınma ajanslarının ortak işbirliği platformundan yararlanılan ve yerel girişimleri harekete geçiren, entegre bir bölgesel gelişme programı olarak ele alındığını dile getirdi.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: \"Bu kapsamda, modern sulama tekniklerinin uygulanması, ulaşım ve konut altyapısının tamamlanması, rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama olanaklarının genişletilmesi, insan kaynakları ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi gibi ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi kolaylaştırıcı yeni politikalar uygulanarak bölgenin rekabet gündemi desteklenmeye devam edilecektir. Güneydoğu Anadolu Projesi hepimizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. GAP`a yapılacak yatırımlar, 21. yüzyılda Türkiye`nin dünyada rekabet gücünü sağlaması ve kendine yeterliliği anlamında fayda sağlayacaktır. GAP sadece Güneydoğu Anadolu için değil tüm Türkiye için başarı, kalkınma ve zenginlik sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra proje, insanların refah seviyesini artırarak sosyal barışı, huzuru tesis etmek açısından da son derece önemlidir.\"
Bakan Cevdet Yılmaz`ın açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Eylem Planı`nı katılımcılara tüm ayrıntıları ile sundu. Katılımcıların GAP Eylem Planı`nın özellikle enerji, sulama ve altyapı faaliyetleri ile ilgili soruları ve ilgili Merkez Teşkilatı temsilcilerinin cevapları ile interaktif bir sunuş gerçekleşti.

Karahocagil` in ardından Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Tabip Gülbay Revizyon Önerileri sunuşunu gerçekleştirdi. Gülbay, 2008 yılında uygulamaya konulan ve ikinci beş yıllık projeksiyonla birlikte güncellemesi yapılan GAP Eylem Planı`nın (2008-2012) GAP İdaresi koordinasyonunda yürütülen çalışmalarına Düzey 2 TRC3 (Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak) ölçeğinde Ajans olarak tüm ayrıntıları ile ele aldıkların dile getiren Sayın GÜLBAY, Ajans Uzmanları tarafından \"Revizyon Önerilerinin\" bir ay gibi kısa bir sürede TRC 3 Bölgesindeki tüm paydaşların ziyaret edilerek yerelin talepleri doğrultusunda hazırlandığını belirtti.

Gülbay`ın sunuşunun ardından soru ve önerilere geçildi. (Veysi Demir-İLKHA)