• DOLAR 32.545
  • EURO 34.95
  • ALTIN 2429.026
  • ...
Uygurları Savunan Müslüman Çinli Yazara Tutuklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çinli Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Şendung eyaletinin Çinen şehrindeki Müslüman yazar En Run hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Kararın sebebi ise, yazar Run`un geçtiğimiz Mayıs`ta Doğu Türkistan`ın Korla şehrinde Çin polisince işkence ile öldürülen kur`an kursu öğrencisi Mirzahit Amanullah için yazdığı bir makale. Çin, En Run`un, internette ``aşırı ve yasa dışı propaganda yaptığı"nı iddia ediyor.

En Run, 15 Haziran`da Anran`s Blog adlı sitesinde "Kovalamacadan Sonra Tutuklama" adlı makalesi ve geçen hafta yazdığı " Kur`an Kursu Öğrencisi Çocuğun Dramatik Ölümü" yazısının yayınlanmasından sonra kendisi hakkında tutuklama emri çıkarıldığını ve o tarihten beri de kaçak olarak yaşamak zorunda kaldığını bildirdi.

Özgür Asya Radyosu`na göre, En Run, Güney Çin Denizi`nde ABD karşısında korkudan hiçbir şey yapamayan, ABD ile savaşacak deniz kuvvetleri bile olmayan bir yönetimin, ülke içinde kendilerini eleştiren muhaliflere karşı aslan kesildiğini alaylı biçimde dile getiriyor.

Müslüman Çinli Yazar En Run "Kovalamacadan Sonra Tutuklama" adlı yazısında, tehdit altında olduğunu, Çinen polisinin babasını arayarak kendisini emniyet güçlerine teslim etmesini istediğini bildirdi. En Run ayrıca, yetkililerin kendisinin yasadışı olarak ve işkence ile öldürülen kur`an kursu öğrencisi Mirzahit Amanullah`ın ve diğer Müslüman Uygurların maruz kaldığı haksızlıklara karşı yaptığı yayınlara izin vermeyeceklerini ve "kışkırtıcı yazıları" için gerekli tedbirleri alacaklarını söylediğini de belirtti.

Yazar En Run, Uygurları desteklediği için bir yıldan beri kaçak yaşamak zorunda kaldığını, ancak hayatta kaldığı müddetçe gerçekler, ezilen ve horlanan insanlar için yazmaya devam edeceğini de özellikle vurguladı. En Run, blogundakı yazılarına ara vermesi veya tamamen susması halinde tutuklanmış veya öldürülmüş olabileceğinin bilinmesini de istiyor ve yine de Allah Teala`nın her şeye kadir olduğunu söylüyor.

1979 doğumlu yazar En Run`un "En Run Şiirleri" isimli bir kitabı ile "Sıcak Kan ve Buz Gibi Hakikat" isimli eserleri bulunuyor. Çinli Müslüman Yazar En Run Müslüman Uygurları savunan yazıları ile tarihte bir ilki gerçekleştirmiş bulunuyor.
 

Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir