• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
Anadil, Lütuf Değil Haktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yasir Çelik / Haber Merkezi


Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 şeklindeki yeni eğitim sisteminin detaylarının açıklanmasına devam ediliyor. Yapılan değişiklikle uzun yıllardır beklenen Kürtçe eğitim de nihayet ders olarak okunabilecek. Kürtçe’nin seçmeli ders olarak işlenmesi, Cumhuriyet tarihiyle başlayan ve büyük bir coğrafyanın anadiline yönelik asimilasyon ve inkâr politikalarının eseri olan dayatmaların ortadan kaldırılmasına yönelik olumlu bir adım olarak değerlendirildi. Kürt Coğrafyasının yoksun bırakıldığı bir hakkın verilmesinin ise bir lütuf gibi sunulması da dikkat çekti.


Daha önce Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yapılan “Vatandaşların ana dillerini öğrenme boyutu var. Bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor, Başbakan açıklayacak” şeklindeki ifadelerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karşılık verdi. Partisinin grup toplantısında Kürtçe dersi ile ilgili açıklama yapan Erdoğan; “Bunun yanında, öğrencilerimiz, Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Kanun kapsamında, ‘Yaşayan diller ve lehçeler’ adı altında, yerel dil ve lehçeleri öğrenme imkanına kavuşuyorlar. Örneğin, yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe bir seçmeli ders olarak alınabilecek, öğretilecek ve öğrenilecek. Bu, tarihi bir adımdır. İhtiyaç ve talep durumuna göre farklı anadillere sahip vatandaşlarımız bu kapsamda dillerini geliştirebilecekler” dedi.


KÜRTÇE SEÇMELİ DERS
Şimdi ise gözler Kürtçe’nin nasıl öğretileceğine çevrildi. Talim Terbiye Kurulu tüm seçmeli derslerin program ve müfredatlarına dair çalışmayı, Haziran ayının sonuna kadar bitirmesi bekleniyor. Seçmeli dil dersleri ikinci 4 yıllık eğitim süreci yani ortaokulun ilk yılından itibaren işlenebilecek. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yabancı dillerin yanı sıra seçilebilecek Kürtçe dersi ortaokulda, öğrencinin diğer bir dil dersi seçip seçmemesine göre haftada 4–6 saat olarak verilebilecek. Dolayısıyla başka bir yabancı dil seçmeyen öğrenci haftada 6 saat Kürtçe eğitim alabilecek. Seçmeli Kürtçe dersi lisede de haftada 3–4 saat olarak devam edecek.


DERSİ KİMLER VERECEK?
Kürtçe müfredatının yayınlanmasının ardından bu dersi hangi öğretmenlerin vereceği, bir başka soru işareti. Öğretmenlerin hangi alanlardan mezun oldukları takdirde hangi derslere girebileceği, Talim Terbiye Kurulu’nun “80 sayılı kararı” ile belirleniyor. Bu kararda “Kürtçe” henüz yer almıyor. Talim Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı karara ilişkin de bir karar alması gerekiyor. Bakan Ömer Dinçer, “Kürtçe dersi verecek öğretmen bulabilecek misiniz?” yönündeki sorulara, “Hiç merak etmeyin buluruz” yanıtını vermişti.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir