• DOLAR 32.554
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2435.762
  • ...

DİYARBAKIR- Diyarbakır`da Yeni GAP- EP hazırlık sürecine tüm tarafların katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu çerçevede Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz`ın başkanlığında Diyarbakır`da saat 14:00`de Green Park Oteli`nde Valiler, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey ve yerel yetkililer ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılacağı GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda GAP Eylem Planı çerçevesinde Diyarbakır ve Şanlıurfa illerindeki gerçekleşmelerle ilgili bilgi verildi. Toplantının öneriler bölümü ise basına kapalı olarak yapıldı.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde Önemli Gelişmeler Yaşanıyor
Revizyon Toplantısı`nın açılış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyerek, bunun nedeni ise \"Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarının, ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlayacak eylem ve projelerin büyük bölümünün tamamlanması amacıyla 2008 yılında uygulamaya konulan GAP Eylem Planıdır\" dedi.
Gap Bölgesi Yatırımlarının Merkezi Bütçe İçindeki Payı % 14`e Yükseldi
Eylem Planı kapsamındaki gelişmeler GAP`taki genel gerçekleşmeleri öngörüldüğü şekilde hazırlandığını belirten Yılmaz, GAP Eylem Planı ile birlikte öncelikle GAP Bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payının % 7`den % 14`e yükseldiğini, 2007 yılında % 62,2 olan GAP`ın genel nakdi gerçekleşmesinin ise dört yılda % 86`ya ulaştığını ifade etti.

 

Bölgede Sulamaya Açılan Alanın 370.418 Hektara Ulaştı

 

Bakan Yılmaz, bölgede sulamaya açılan alanın 370.418 hektara ulaştığını, sulama yatırımlarındaki fiziki gerçekleşmenin de % 14`ten % 20,3`e yükseldiğini açıklayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: \"Ama asıl önemli olan, yıllardır barajlarda depolanmış olan suyu alana taşıyacak sulama ana kanallarının inşaatına başlanmış olmasıdır. Plan döneminde toplam uzunluğu 639 km olan ve 498.728 ha alana hizmet edecek ana kanalların inşaatına başlanmış ve büyük bölümü 2012 yılı sonunda tamamlanma aşamasına gelmiştir. Aynı zamanda, 270.000 hektar alanı sulayacak sulama şebekelerinin proje yapımları da bitirilmek üzeredir; 2012 yılında inşaat ihaleleri yapılacaktır. Böylece yeni plan döneminde sulamaya açılan alan miktarı da hızla artacaktır. Sulama yatırımları ile eşzamanlı ve koordineli olarak gerçekleştirilen ve 2,1 milyon hektar alanı kapsayan toplulaştırma çalışmaları da 2012 yılı içinde bitirilecektir.\"

GAP Santralleri Türkiye`nin Hidroelektrik Üretiminin Yarısını Sağlıyor

 

GAP kapsamındaki enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşmenin % 74 düzeyini koruduğunu belirten Yılmaz, Eylem Planı kapsamında inşaatı devam eden ve Dicle Irmağı`nın en büyük barajı olan Ilısu Barajı ve HES`in tamamlanmasıyla birlikte bu oranın % 90`ı aşacağını ve Cizre Barajı`nın yapımının da önü açılacağını, söyleyerek, GAP kapsamındaki santrallerin ise hala Türkiye`nin hidroelektrik üretiminin yarısını sağladığını kaydetti.

 

Hastanelerde nitelikli oda sistemine geçildiğini açıklayan Yılmaz daha sonra şöyle devam etti: \"Sağlık hizmetlerinin sunumu ve kalitesi yükselmiş, buna bağlı olarak sağlık göstergelerinde de iyileşmeler gözlenmiştir. GAP illerinde 2008 yılında % 78,8 olan hastanede doğum oranı, 2011 yılında % 91,2`ye yükselmiştir. Anne ölüm oranı 2008 yılında yüz binde 38 iken, 2011 yılında yüz binde 19,7`ye düşmüştür. Bebek ölüm oranı 2009 yılında binde 20 iken, 2011 yılı sonunda binde 14`e düşürülmüştür. Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, yaşlılar gibi her kesimden insanımızın toplum kalkınmasına entegrasyonunu sağlamak ve yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla sosyal güvenlik kurumları oluşturulmuş, çeşitli programlar düzenlenmiştir. İlk defa GAP Bölgesi`nde uygulanmaya başlanan Sosyal Destek Programı (SODES) ile meslek edindirme, sosyal içerme, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler gibi alanlarda hazırlanan projeler desteklenmiştir.\"

 

Diyarbakır Surları`nın Tehlike Arz Eden Bölümleri Onarım İşlemine Başlandı

 

Kültür varlıklarının korunması eylemi kapsamında Diyarbakır Surları`nın tehlike arz eden bölümleri tespit edilerek onarım işlemine başlandığının altını çizen Yılmaz, İç Kale Surları Restorasyon Projesi yapımının devam ettiğini de belirtti.

 

Bakan Yılmaz`ın konuşmasından sonra GAP-EP Revizyon Toplantısı`nın, kalan öneriler bölümü ise basına kapalı olarak yapıldı.

 

2008/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile uygulanmaya başlanan Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı (GAP EP) beş yıllık (2008-2012) bir süreyi kapsamaktadır.(Osman İçli-İLKHA)