• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, \"2012 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı\"nda yaptığı konuşmada, geçen sene orman yangınlarıyla mücadelede çok başarılı olduklarını belirterek, bu yılı da sorunsuz bir şekilde atlatmayı ümit ettiklerini söyledi.

Türkiye`de 21.6 milyon hektar orman bulunduğunu, bunun 12 milyon hektarlık kısmının ise orman yangınları açısından çok hassas olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, bilhassa yaz aylarında Hatay`dan başlayıp Kahramanmaraş ve Osmaniye`den Çanakkale, İstanbul ve Edirne`ye kadar olan kısmının risk taşıdığını vurguladı.

Yangınla mücadelede üç temel stratejilerinin olduğuna dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bunların, yangın çıkmasına mani olmak, erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale ile yanan alanların hızla ağaçlandırılması olarak sıraladı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarının çıkmasını engellemek için halka verilen eğitim çalışmalarının yıl boyunca devam ettiğini, 11 bin işçiden oluşan 755 ilk müdahale ekibine işbaşı eğitimleri verildiğini, 2009-2012 yılları arasında 500 yangın uzmanı yetiştirildiğini anlattı.
Yangınla mücadelenin uzmanlık istediğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, Antalya`da Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi kurduklarını, sadece yurt içinden değil, yurt dışından gelenlere de bu merkezde eğitim vereceklerini ifade etti.

Yangın önleme faaliyetleri çerçevesinde yol kenarı temizliği, dal budaması ve kış aylarında kontrollü yakma ile yanıcı maddenin azaltılması çalışmaları yapıldığını aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yangına hassas bölgelerde, 5 yıllık proje kapsamında, 3 milyon hektar alanda meşcere bakımı çalışmaları yapıldığını kaydetti.

Ormanlara 776 Kuleden 24 Saat Gözetleme
Orman yangınlarında zarar gören alanların yıl içerisinde ağaçlandırılarak yangına dirençli ormanlar kurulduğuna ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine bildirilmesi için 776 kuleden ormanların 24 saat gözetlendiğini söyledi.
Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemleri olarak, 66 gözetleme kulesinde 132 kamera kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, orman yangınının başlaması ile çıkan dumanın 15 saniye içerisinde Yangın Harekât Merkezi`ne bildirildiğini kaydetti.

Bu sistemin, dünyada ilk defa Türkiye`de uygulandığına dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, ABD`nin California eyaletinde de uygulanması için talep geldiğini, bu tür teknolojileri diğer ülkelere verme konusunda cimri davranmadıklarını belirtti.

Yangınlarda Görev Alacak Araçlar
Ülke genelinde, araç takip ve yangın yönetim sistemi kurulduğunu hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu sistemin e-Türkiye ödülü aldığını söyledi. Odasından dahi Türkiye`deki bütün hava ve kara araçlarının konumunu izleme imkânı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kurdukları sistemden ABD`ye de iki tane sattıklarını açıkladı.

Yer ekipleri tarafından, bu yıl 970 arozöz, 467 ilk müdahale aracı, 282 su tankeri, 184 dozer ve diğer araçların kullanılacağı bilgisini veren Prof. Dr. Eroğlu, 6 idare helikopteri, 23 su atar helikopter, 14 dromader uçak ve 6 amfibik uçak olmak üzere 49 hava aracının da görev yapacağını ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, amfibik uçaklarla geçtiğimiz yıllarda Rusya ve İsrail`de meydana gelen orman yangınlarına yardım maksadıyla müdahalede bulunulduğunu hatırlatarak, ekiplerin buralarda çok başarılı olduklarını bildirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nce kendilerine sağlanan veriler doğrultusunda, günlük yangın risk haritası oluşturulduğunu ve riski yüksek bölgelerde tedbirler alındığını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda yangınlara 15 dakikada müdahale edecek şekilde ekipler konuşlandırıldığını, yangınlarla mücadelede ``tim sistemine`` geçtiklerini anlattı.

Yangına müdahale sürelerini kısaltmak için her 5 kilometrede bir olmak üzere bin 650 havuz ve gölet yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, bunların yangına müdahaledeki faydasının yanı sıra yaban hayatı açısından da önemli olduğunu söyledi.

``Kasıtla Yangın Çıkartanlar İnsanlıktan Nasibini Almamış``
Türkiye`de, bu yıl 13 Haziran tarihi itibarıyla çıkan 359 orman yangınında, bin 292 hektar alanın yandığını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yangınların yüzde 12`sinin yıldırım, yüzde 56 oranında ihmal, dikkatsizlik ve kaza, yüzde 20`sinin ise bilinmeyen sebeplerle çıktığını belirtti.


Yangınların yüzde 11`inin de kasıt sonucu çıktığına dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, ``Bunlar tabii insanlıktan nasibini almamış kişiler. Bu şekilde gerek ihmal, gerek kasıtla yangın çıkartan insanlar için cezalar çok ağır. Yakalandıkları zaman iflah olmaları mümkün değil`` diye konuştu.
Akdeniz ülkeleri içinde orman yangınlarıyla mücadelede en iyi durumdaki ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ``Orman teşkilatımla gurur duyuyorum. Gerçekten orman işçileri, mühendisler ve yöneticilerimiz cansiparane bir şekilde çalışıyorlar. Yangını adeta bir cephe kabul ediyor, o cepheyi vermemek için canı pahasına gayret ediyor. Zaten bu yüzden bazı arkadaşlarımız da maalesef hayatlarını kaybetmiştir. Ben de bu vesileyle onlara Allah`tan rahmet niyaz ediyorum`` dedi.

Harekât Merkezinde, Yangın Tatbikatını Koordine Etti
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2012`de 850 kırsal alan yangınına da müdahale ettikleri bilgisini vererek, çığ, heyelan gibi durumlarda müdahale etmek için ``Orkut`` adıyla bir birim kurmayı planladıklarını söyledi.

Toplantıda, İzmir Yamanlar`daki ormanlık arazide yangın tatbikatı gerçekleştirilirken, Prof. Dr. Eroğlu, Yangın Harekat Merkezi`nden bölgedeki çalışmaları koordine etti. Toplantısı sırasında, Orman Genel Müdürlüğü`nün Hatay`ın Yayladağı kesimindeki kamerasından, Suriye`nin sınıra yakın ormanlık alanında çıkan bir yangın da tespit edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, talep gelmesi halinde bu yangına da müdahalede bulunabileceklerini dile getirdi.

``Hedef Dünyada İlk 7`ye Girmek``
Bu yaz bütün birimlerin teyakkuz halinde bulunması gerektiğini ve vatandaşların da herhangi bir yangın durumunda da ``Alo 177``yi aramalarını isteyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ülkenin akciğeri ve süsü olarak nitelediği ormanların korunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Eroğlu, gelecek nesillere çok daha yeşil ve mükemmel bir Türkiye bırakmak istediklerini ifade ederek, yangınla mücadele, erozyon kontrolü ve ağaçlandırma konusunda Türkiye`yi lider ülke yapmak istediklerini vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 2015 yılında dünyada ilk 11`e, daha sonra da ilk 7`ye yükselmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. (Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir