• DOLAR 32.575
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.517
  • ...
Atalay: Demirel 28 Şubat`ın Koordinatörüdür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in 28 Şubat sürecinde çok büyük rolü olduğunu belirterek, ``28 Şubat sürecinin bir anlamda koordinatörüdür`` dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Devlet Denetleme Kurulu`nun (DDK) Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın vefatına ilişkin raporuyla ilgili, ``Devlet Denetleme Kurulu eminim titiz bir çalışma yapmıştır. İşte bütün bunlar artık yargı kanalıyla, herhalde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na gidiyor. Orası bu rapor üzerinden yürüyerek incelemesini yapacak. Sonuçta bir değerlendirme de onlar yapmış olacaklar. O sürecin içinde yargı yoluyla devam edilecek`` dedi.

AA Editör Masası`na konuk olan Atalay, AA editörleri, yurt dışı temsilcileri ve bölge müdürlerinin gündeme ilişkin soruları cevapladı.

DDK`nın Özal`ın vefatına ilişkin raporundaki tespitleri nasıl değerlendirdiği ve bundan sonra nasıl bir süreç yaşanabileceğine ilişkin soru üzerine Atalay, Türkiye`nin yoğun bir gündemi içinde öne çıkan konulardan birisinin de DDK`nın söz konusu raporu olduğunu belirtti.

Özal`ın Türkiye`nin değişimci liderlerinden olduğunu dile getiren Atalay, Özal`a Allah`tan rahmet diledi. Özal`ın ölümünün o zaman da tartışıldığını hatırlatan Atalay, konunun zaman zaman gündeme geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün konuyla ilgili DDK`ya bir görev verdiğini hatırlatan Atalay, kurulun da konuya ilişkin raporunu açıkladığını ifade etti.

``Üzerinden çok yıllar geçti. Çok geç kalınmış bir şey ama neticede başta ailesi olmak üzere insanların kafasında sorular varsa giderilmesi lazım`` diyen Atalay, ``Bu vesileyle bu konu tartışılan veya şüpheli konu olmaktan çıkacak`` dedi.

Atalay, ``Devlet Denetleme Kurulu eminim titiz bir çalışma yapmıştır. İşte bütün bunlar artık yargı kanalıyla, herhalde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gidiyor. Orası bu rapor üzerinden yürüyerek incelemesini yapacak. Sonuçta bir değerlendirme de onlar yapmış olacaklar. O sürecin içinde yargı yoluyla devam edilecek`` diye konuştu.

Atalay, konunun artık yargıya intikal edeceğini belirterek, yargı sürecini takip etmek gerektiğini ifade etti.

DEMİREL`LE İLGİLİ SÖZLER

Atalay, 28 Şubat sürecinde rektörlük görevinden alındığı hatırlatılarak, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu`na ifade verip vermeyeceğinin ve komisyonun dinlediği Demirel`in ifadelerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, komisyon kurulmasının iyi bir çalışma olduğunu söyledi.

Komisyonun kurulmasını birilerinin suçlanması ya da cezalandırılmasından öte darbelere, sivil siyasete ve demokrasiye müdahaleler konusunda Türkiye`nin oluşturduğu hassasiyeti ifade ettiği için önemsediğini vurgulayan Atalay, referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle 12 Eylül darbesinin yargılanmasını sağladıklarını kaydetti.

Bunların sembolik olduğunu ve Türkiye`nin bu konuları aştığını dile getiren Atalay, komisyona bilgi vermeyi düşünmediğini belirtti. Atalay, ``O yaşadığımız şeyleri her yerde anlatıyoruz, anlatırız`` dedi.

28 Şubat sürecinin 12 Eylül`den daha derin etkileri olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

``Sayın Demirel`in, birileri de gelir bugünü sorgular anlamında üstü kapalı ifadesini yadırgıyoruz. Her dönemde yanlışlıklar varsa, yanlışlıkların üzerine gidilir. Dönem farkı falan yoktur. Yanlış yapılıyorsa, üzerine gidilsin. Heyet evine gitti. Demirel, siyasi tarihimizin bütün müdahale dönemlerinin içindedir 27 Mayıs hariç. Bunlarla ilgili görüşüne başvuruluyor. Önemli bir rolü olduğu da biliniyor. Ben bunu söylemiştim; özellikle 28 Şubat`ta Sayın Demirel`in rolü çok büyüktür. 28 Şubat sürecinin bir anlamda koordinatörüdür. Ben öyle görürüm.``

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir