• DOLAR 32.328
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2300.783
  • ...

İZMİR- Ege İhracatçı Birlikleri`nde Türkî Cumhuriyetler ve Akraba Topluluklardan 33 kişilik bir heyetin katıldığı bir işbirliği ve deneyim aktarımı toplantısı gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri`nin genel işleyiş yapısının ve gerçekleştirilen projelerin detaylarının aktarıldığı toplantıda Türkiye ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Kazan-Rusya arasındaki olası işbirliği ve teknik destek konuları değerlendirildi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ar-Ge ve İnovasyon konularında tecrübelerini paylaşmak istediklerini söyledi.

 

Ekonomi Bakanlığı`nın Koordinasyonu`nda, Ege İhracatçı Birlikleri`nde, Türki Cumhuriyetlerin kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıya ilişkin bilgilendirme yapan Türkmenoğlu, \"Katılımcılarla İhracatçı Birliklerinin Türkiye`deki iş destek mekanizmaları arasındaki yerini ve dünya`da da pek eşine rastlanmayan sektör odaklı kümelenme temelli çalışma prensiplerini paylaştık. Bu bilgilerin Türki cumhuriyetlerdeki iş destek mekanizmalarının çalışma prensiplerine de ışık tutacağını düşünüyoruz\" dedi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Ar-Ge Şubesi uzmanlarınca çeşitli sektörlere yönelik olarak çok sayıda Ar-Ge ve kurumsal kapasite gelişimi ve kümelenme projelerinin yürütüldüğüne işaret eden Türkmenoğlu, projelerin detaylarının Türki Cumhuriyetlerden gelen heyetle paylaşıldığını kaydetti. Türkmenoğlu şöyle devam etti: \"Sektör ihtiyaçları ve beklentileri çerçevesinde oluşturulan projelerimizin ortak bazı sıkıntılarımıza cevap verebildiğini gözlemledik. Tüm bunlar, Türki Cumhuriyetler ile ortak projelerle işbirliği yapabilme ve bilgi ve knowhow anlamında güçlü olduğumuz sahalarda işbirliklerimizi artırma konusunda bizi cesaretlendirdi.\"

 

13 Ülkeden 48 Ortak Kurumla Birlikte Çalışıyoruz

Ege İhracatçı Birlikleri`nin 7 kişilik Ar-Ge ekibiyle şu anda 13 proje yürüttüğünü anlatan Türkmenoğlu, 13 ülkeden 48 ortak kurumla birlikte çalıştıklarını, bu sayede önemli bir bilgi ve deneyimi Türkiye`ye transfer ettiklerini ve ihracat dünyasının hizmetine sunduklarını ifade etti. Türkmenoğlu, \"Tüm bu çalışmaları yaparken hem bölgesel ve ulusal hem de Avrupa Birliği merkezli hibe fonlarından yararlanarak üyelerimize daha iyi hizmet götürebilmeyi amaçlıyoruz. Gıda izlenebilirlik altyapısından 7. Çerçeve projelerine; UR-GE`den CIP projelerine kadar çeşitlilik gösteren projelerimizin detaylarını Türki Cumhuriyetlerden gelen heyet temsilcileriyle paylaştık\" şeklinde konuştu.

 

Toplantı da karşılıklı görüşmelerin sonuçlarını da değerlendiren Türkmenoğlu, Birçok alanda birlikte çalışabileceğimizi ve projeler üretebileceğimizi gördük. Biz Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türki Cumhuriyetlerle daha yakın çalışmamız gerektiğine ve hem ticari hem de teknoloji alanlarında daha çok ortak projeler geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda sahip olduğumuz bilgi ve deneyim çerçevesinde her türlü teknik desteği sağlamaktan büyük memnuniyet duyacağımızı kendilerine ilettik\" diyerek sözlerine son verdi. (Osman İçli-İLKHA)