• DOLAR 32.6
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2520.753
  • ...
Van`da IPARD Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 11 ilçe merkezinde çiftçilerle buluşurken bugün VATSO binasında paydaş kurumlar ve üreticilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı daha düzenledi.

Toplantıda TKDK van il koordinatörlüğü tarafından IPARD programı ve program ile ilde desteklenen başlıklar hakkında bilgilendirme yapıldı.

 

Yapılan toplantıda et üreten tarımsal işletmeler, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kültür balıkçılığı, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizmin geliştirilmesi hakkında bilgi verildi.

 

Verilen bilgilere göre, et üreten tarımsal işletmeler için; başvuru koşullarını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler 30-250 arasında büyükbaş, 100-300 arasında küçükbaş (koyun veya keçi) besiciliği yapmak üzere ve yatırımın kırsal alanda olması koşuluyla, 1 milyon Avro`ya kadar uygun yatırım yapabilecek ve bu miktarın yüzde 60- 65`ine kadarlık kısmını destek olarak alabilecek. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için ise; başvuru koşullarını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler belirlenen kapasitelerde kırmızı et işleme tesisi veya kesimhane kurulumu için 3 milyon Avro`ya kadarlık proje bedelinin yüzde 50`sini alabilecek.

Toplantıda ayrıca su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için; başvuru koşullarını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler belirlenen kapasitelerde su ürünleri işleme tesisi kurulumu için 1,5 milyon Avro`ya kadarlık proje bedelinin 50`sini, Kültür Balıkçılığı için ise; 50 tona kadar üretim kapasitesine sahip mevcut veya yeni kurulacak işletmeler uygunluk koşullarını karşılamaları halinde kırsal alanda yapacakları 200 bin Avro`ya kadarlık uygun yatırımların yüzde 50 sini alabilecek.

 

Yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi için verilen bilgide; uygunluk koşullarını karşılayan gerçek ve tüzel kişiler kırsal alanda yapacakları yerel gıda ürünleri ve el sanatları yatırımları için 250 bin Avro`ya kadarlık proje bedelinin yüzde 50`sini alabilecek. Kırsal turizmin geliştirilmesi için; uygunluk koşullarını karşılayan gerçek ve tüzel kişiler ise kırsal alanda yapacakları kırsal turizmin canlandırılması yatırımları için 400 bin Avro`ya kadarlık proje bedelinin yüzde 50`sini hibe desteği olarak alabilecek.
Toplantıda, başvuru sahiplerinin projelerini sundukları tarihte 65 yaşından küçük olmaları gerektiği belirtilirken, mesleki yeterlilik şartını ve Avrupa Birliği standartlarında üretim yapabileceğini taahhüt etmeleri gerektiği de ifade edildi. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir