• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...
`Gıda Teröristlerine Müebbet Hapis Cezası Verilsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Gıda sektöründe ayyuka çıkan üretim hilelerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya; "Tüketiciyi aldattığı ifşa edilen firmalar buz dağının görünen küçük bir kısmıdır. Denetimlerin etkin ve sürekli yapılması; ve cezai yaptırımların arttırılması beklenmektedir" dedi.
 
Devlet Tüketiciyi Korumak Zorundadır
Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi`nin "Tüketilmek üzere satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin yaşam ve sağlık açısından kullanıcılarına zarar vermeyecek durumda bulunması gerekir" hükmü ve Bilgilendirme Hakkının yüklediği tüketicileri yanlış, yanıltıcı reklam, ambalaj ve etiketlere karşı koruma görevi siyasi iktidarları gıda konusunda yükümlü kıldığına dikkat çeken Kaya, "Anayasa`nın 172. Maddesi de, "Devlet tüketicileri koruyucu her türlü tedbiri alır" demektedir. Bunların yanı sıra, siyasi iktidarın parti programında "tüketicinin mağdur edilmesinin ve zarar görmesinin engellenmesi" ifadesi taahhüt olarak yer almıştır" dedi.
 
Gıda Terörüne Köklü Bir Çözüm Bulunmalı
Son zamanlarda yapılan sağlıksız ve sahte ürün ve firma açıklamaları ile tüketicinin zedelenen güveninin haklılığını kanıtladığını ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "Tüketiciler Birliği uzun süredir gıda konusunda ciddi sorunların olduğunu ifade etmiş, tüketicinin sağlığını hiçe sayan firmaların açıklanması konusunda ısrarcı davranmıştır. Bugün firmaların isimlerinin açıklanması umut verici olduğu kadar endişelerin artmasına da neden olmuştur. Ülkemizde 43 bin adet gıda üreticisi işyerinin olduğu dikkate alındığında tehlikenin açıklanan firmalarla sınırlı kalmadığını tahmin etmek zor değildir. Gıda terörüne köklü bir çözüm bulmak için üretim yerleri sadece evrak ve hijyen denetimi ile geçilmemeli; üretim izinleri ürün analizleri yapıldıktan sonra verilmeli ve analizler sıkça yapılmalıdır" diye konuştu.
 
Tüketiciler Yasal Kılıfla Aldatılmaktadır
Gıda Kodeksi`ne uygun üretim yaptığı halde tüketiciyi yanıltan birçok ürünün piyasada satıldığını ifade eden Kaya, "Dondurma veya meyve vb. görünümü verilerek satılan birçok ürün kimyasal maddeden üretilip, görselliği ile tüketici yanıltılmaktadır. Bu şekilde üretimlerle tüketici yasal yollarla aldatılmaktadır. Ürünlerin üzerine "dondurma değildir" vb. ifadeler konularak tüketicinin korunması sağlanmalıdır. Tüketicinin endişesi ödediği parasal bedellerden öte yaşanan kalıcı ve kalıtsal hastalıklarımızın artacağı, gelecek nesillerimizin de zarar göreceği yönündedir. Tüketiciye verilen zarar, gözünü para hırsı kaplamış art niyetli firmaların gayreti ve maalesef denetim ihmalkarlığı sayesinde olmuştur." şeklinde konuştu.
 
Hükümet Gıda Terörüne "Dur" Demelidir
"Tüketici örgütlerini düne kadar dikkate almayanlar, bu konudaki ısrarlarının yanlışlığını süreç içinde görmüşlerdir" diyen Kaya, "Siyasi otorite, cezai yaptırımları arttırarak gıda teröristlerinin faaliyetlerine son vermeli; bugüne kadar gösterdiği ihmalkarlıkları telafi edecek şekilde çalışmalarını arttırmalıdır" dedi. (Abduselam Güneş- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir