• DOLAR 32.49
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2480.269
  • ...
Sınav Stresine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Fatih Koleji Uzman Psikolojik Danışmanı Hakan Metan, yaklaşık 871 bin öğrencinin ter dökeceği LYS`ye sayılı günler kala öğrencileri kaygı ve korkularını nasıl kontrol altına almaları gerektiği konusunda uyardı.

Sınava hazırlanan öğrencileri için son günlerin çok önemli olduğunu söyleyen Metan, `Bazen öğrenciler sınavla ilgili son dönemece geldikleri için kime danışacaklarını ne yapacaklarını şaşırabiliyorlar. Yanlış bir şey yapmamak için her konuda herkesten fikir almaya çalışıyorlar. Öğrenciler şunu bilmelidirler ki, son dönemece girilen şu günlerde yeni fikirlere çok açık olmak iyi değildir` dedi.

Sınava iki gün kala ders çalışmanın doğru olmayacağına değinen Metan, `Son iki gün zihin dinlenmeye bırakılmalıdır ki bilgiler yerli yerine otursun. Bazı öğrenciler illa ki biraz çalışmak istiyorlar. Onlara da diyoruz ki sadece küçük kontroller yapabilirsiniz ancak lütfen oturup harıl harıl ders çalışmayın` açıklamasını yaptı.


YEME ALIŞKANLIĞINIZI DEĞİŞTİRMEYİN

Sınavdan önce beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyin. Kahvaltınızı mutlaka evde yapın. Şu zihni açarmış bu böyle yaparmış düşünceleriyle alışık olmadığınız yiyecekler yemeyin. Sınavdan 2 saat önce kahvaltınızı bitirmiş olun ve hafif şeyler yiyin. Heyecan size susuzluk hissettirebilir ancak suya fazla yüklenmeyin. Zihnim açılacak diye şeker glikoz yüklemesi yapmayın bu durum daha çok dikkatinizi dağıtabilir.


SINAVA GİRECEĞİNİZ MEKANI MUTLAKA ÖNCEDEN GÖRÜN

Metan, öğrencilerin sınava girmeden önce mutlaka sınava girecekleri mekanı görmeleri uyarısında bulunarak, `Bu sizi zihinsel ve psikolojik olarak rahatlatacaktır` dedi. Metan sözlerini şöyle sürdürdü;

`Son günlerde hep olumlu düşünün. Olumsuz düşünmek hiçbir işinize yaramayacağı gibi sınavınızın kötü geçmesine de neden olabilir. Bazı öğrenciler sınavın baskısına dayanamayarak etrafta kimse beklentiye girmesin diye olumsuz konuşmaya başlarlar. \"Ben yapamayacağım, olmuyor\" gibi söylemlerle etraftaki baskıyı bertaraf etmeye çalışırken kendilerini de bu olumsuzluğa inandırıyorlar. Sınav da ki ilk zorlanma anında da \"bak işte yapamıyorum, olmuyor\" diyerek sınavlarını kabusa çevirebiliyorlar. Bugünden itibaren sınava girecek öğrenciler şöyle düşünmeliler; \"Bahane yok, sınava gireceğim elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım. Sonra da hayırlısı olsun\" diyebilmelidirler.`

SINAV STRESİNİZİ AZALTIN


- Güne kahvaltısız başlamayın,


- Gün içinde 5- 6 öğün yiyecek tüketin ( 2-3 saatte bir beslenmeye gayret edin)


- Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın (kolalı içecekler, kahve, çikolata vb)


- Aşırı tuz ( salamura yiyecekler vb) ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın,


- İçeriğini bilmediğiniz yiyecek, içeceklerden uzak durun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret edin

- Açık havada hoşlandığınız spor aktiviteleri yapın.


SINAV SABAHI KAHVALTISI ÇOK ÖNEMLİ

Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar da bunu göstermektedir. Sınav sabahı iyi bir kahvaltı ile güne başlayan çocuklar yeterli ve dengeli bir öğün tüketirlerse gerekli besin öğeleri ve enerji aldıkları için sınavda daha başarılı olacaklardır.

SINAVA GİRERKEN BUNLARI UNUTMAYIN?

- Sınav Giriş Belgeniz

-Nüfus Cüzdanınız (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir