• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...

SGK bazı özel kurumlarda neredeyse asgari ücretle çalıştırılan öğretmenlerin sorununu çözmek için düğmeye bastı. Proje ile öğretmenliğe, taban ücret getirilmesi öngörülüyor.

DERSHANELER DÜŞÜK MAAŞLA ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRAMAYACAK

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran hükümet, özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin de maaş sıkıntısını çözmeye hazırlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan proje ile, öğretmenlik iş koluna, dolaylı olarak taban ücret getirilmesi öngörülüyor.

Bu sistemle özellikle dershanelerde asgari ücretle öğretmen istihdam edilmesi sona erecek. Düzenleme, özel okul ve dershanelerde görev yapan yaklaşık 116 bin öğretmeni ilgilendiriyor. Son yıllarda kamuda istihdam edilen öğretmenler ile dershanelerde istihdam edilen öğretmenler arasında maaş uçurumu oluştu.

Örneğin, kamuda çalışan öğretmenlerin maaşı ortalama bin 600 lira iken, dershanelerde ise bu rakam 700 liraya kadar düşüyor. SGK’da, bu kapsamda öğretmen maaşlarına taban getirilmesi konusunda çalışma başlatıldı.

Sisteme göre, meslek kodları oluşturulacak. Öğretmenler için prime esas kazanç tutarı belirlenecek. Dershane ve özel okullar, belirlenen kazanç tutarının altında beyanda bulanamayacaklar. Böylece öğretmen maaşlarına taban getirilmiş olacak. Bildirimler de, taban ücretler üzerinden yapılacak. Aynı yöntem, öğretmenlerin ardından doktor ve mühendisler içinde uygulanacak.